Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Kontroverzní malbu na fasádě olomouckého divadla nahradí nové abstraktní dílo od Australana

Část veřejnosti nebyla v Olomouci spokojená s výsledkem snahy italského výtvarníka, který na boční stěnu Moravského divadla namaloval antickou múzu Melpomené. Po roce se v hanácké metropoli koná další ročník Street Art Festivalu a zeď kulturní instituce brzy dostane novou podobu.

Oblíbený festival specifického stylu umění oživuje fasády a další místa v Olomouci, nové velkoplošné malby neboli muraly vzniknou v krajském městě i letos. Cíl rozpoutat diskuzi splnilo dílo na boční stěně Moravského divadla v Olomouci, které namaloval loni v září italský umělec Ozmo. Ne každý ale divadelní múze s antickou šerednou maskou přišel na chuť.

Od poloviny září bude na fasádě Moravského divadla působit australský autor s uměleckým jménem D.R.E.Z. Jeho abstraktní návrh schvalovala pětičlenná komise kurátorů nejen z Olomouce, ale i z dalších míst po České republice a Slovensku. Koncept dostal také kladné stanovisko od památkářů. Nová malba z barevně odstupňovaných pásů na ploše okolo dvou set metrů čtverečných bude moct divákům abstraktně připomínat například bránu.

(NE)OBYČEJNÍ: Barevnými balónky rozjížděl Mudr.Pudr éru street artu v Olomouci

Pestrobarevné balónky a černé kočky. Více či méně nápadná díla z polystyrenu či plastu si na olomouckých domech, lávkách i dalších místech pamatuje řada Olomoučanů. Za neobvyklou tvorbou stál před zhruba dvaceti lety pouliční umělec s přezdívkou...

„Půjde o dílo optického umění, které je zvoleno tak, aby obstálo v barokní architektuře Olomouce,“ informovala organizátorka Street Art Festivalu Romana Junkerová.

Už v sobotu by měl do Olomouce dorazit izraelský umělec Adi Sened, jeho působištěm bude symbolicky také Palachovo náměstí, kde stávala olomoucká synagoga. „Vznikne tam úplně drobný street art na elektrickou rozvodnou skříň u parkoviště. Ještě chceme vytipovat podobná místa mimo historické centrum, kde by mohl tvořit,“ zmínila Romana Junkerová.

V žádném městě nejsou tak přísné regulace street artu jako v Olomouci, říká organizátorka festivalu

Hlavní organizátorka olomouckého Street Art Festivalu Romana Junkerová popisuje historii a současnost graffiti a street artu. Rodily se v USA na přelomu 60. a 70. let jako revolta chudých proti tamnímu establishmentu, a proto mají silný...

Abstraktní ráz by měla mít podle organizátorky většina maleb, které v průběhu letošního ročníku vzniknou. Na fasádě vysokoškolských kolejí J. L. Fischera dostane prostor pro tvorbu italský výtvarník Matteo Ceretto Catigliano.

Novou podobu měla dostat i cihlová zeď v částečně zanedbané Šemberově ulici nedaleko Dolního náměstí. „K malbě v ulici Šemberově nám přišlo zamítavé stanovisko z Národního památkového ústavu. Nepodařila se domluva s majiteli objektu, od kterých jsme potřebovali smluvně potvrdit, že dílo zde bude jen na dobu určitou. Tak je to dojednané u všech maleb v Olomouci, aby se street art ve městě postupně revidoval,“ objasnila organizátorka akce. Otazník podle ní visí také nad plánovaným muralem na štítové zdi domu v Koželužské ulici v blízkosti letního kina.

FOTOGALERIE: Prostějovská hvězdárna slaví šedesát let, ozdobil ji obří mural

Do pestrobarevného kabátu složeného z astronomických výjevů se po celý týden převléká jedna ze stěn hvězdárny v prostějovských Kolářových sadech. Děje se tak u příležitosti šedesátého výročí od jejího otevření veřejnosti. Autorem velkoplošné...

 

Kromě lokalit blízko centra města budou sprejeři či malíři tvořit i například na výměníkovou stanici v ulici Jánského na olomouckém sídlišti Povel, v plánu je i Graffiti Jam v Poupětově ulici na zdi u železniční trati.

Loni dostala novou podobu díky specialistům na velkoplošné malby také hvězdárna v Prostějově. Tento rok do města zamířili pouliční umělci znovu, zeď u Sportcentra DDM proměňují Lukáš Kladívko a Oliver Heller. Ten již dříve namaloval napřiklad podobiznu prezidenta T. G. Masaryka v olomouckých Bezručových sadech či sedmimetrové ztvárnění Marie Curie Skłodowské v sousedství Muzea umění Olomouc. „V Prostějově také vybíráme vhodné plochy, například Dům dětí a mládeže, kde chodí lidé, kteří se věnují třeba sportu. K tomu je také tematicky uzpůsobená malba,“ doplnila Romana Junkerová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky street art, festival, pouliční umění, malba, mural, graffiti Olomouc, divadlo, Olomouc, fasáda, kulturní instituce, Marie Curie-Skłodowská, umění, Tomáš Garrigue Masaryk, Josef Ludvík Fischer, Lukáš Kladívko, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Mencler

Parkování se v Olomouci neřeší,ale na street art festival se peníze najdou. Nejzadluženějším město Olomouc.

Sobota, 10. září 2022, 06:54Odpovědět

Kontroverzní malbu na fasádě olomouckého divadla nahradí nové abstraktní dílo od Australana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.