Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Odsun Němců z Olomouce: úspěšná kniha se dočkala druhého vydání

Vychází druhé vydání knihy Odsun Němců z Olomouce. Autor Martin Hájek se v ní věnuje poválečnému osudu německé menšiny v Olomouci. Čtenáři se v publikaci mohou dozvědět více o vztazích mezi českými a německými Olomoučany nebo jak to vypadalo v internačním táboře v Nových Hodolanech.

Martin Hájek vystudoval historii na Masarykově univerzitě v Brně. Doktorské studium obecných dějin absolvoval na Univerzitě Palackého v Olomouci. Zabývá se především německou menšinou v Olomouci a česko-německými vztahy v době první Československé republiky. Je autorem několika knih. V současnosti působí jako středoškolský pedagog.

"Když se mluví o německé menšině u nás, většina z nás si představí Sudety, oblast českého pohraničí," nastiňuje autor knihy Martin Hájek. Oblast německého osídlení ale končila ze severu až na Konicku a v Oderských vrších. "Kromě toho existovaly ještě německé jazykové ostrovy jako byla třeba Olomouc," doplnil. 

Hájka před lety překvapilo, jak je téma vysídlení Němců z Olomouce málo probádané. "Německá minulost města jako by se vytratila z regionální paměti," popsal historik. Za poslední roky se ale, podle něj, situace změnila a vzniklo mnoho dalších prací, které se této tematice věnují.

Kniha byla původně vypracována jako diplomová práce na Katedře historie Maarykovy univerzity v Brně. Práce Martina Hájka vznikala pod vedením historika Martina Markela. První vydání z roku 2013 bylo rozebráno, a tak se autor letos rozhodl pro vydání druhé. V současnosti je také připravován německý překlad.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Hájek

Štítky kniha, odsun němců, historie, Olomouc, Martin Hájek, druhé vydání, vysídlení Němců z Československa, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého v Olomouci, Československo, Sudety, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsun Němců z Olomouce: úspěšná kniha se dočkala druhého vydání  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.