Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Advent v Přerově: Náměstí ozvláštní svítící fontána. Štědrý den přinese vzpomínky na zesnulé hudebníky

S blížícím se předvánočním časem má také Přerov podrobně naplánovaný kulturní program nejen pro období adventu. Přerovské náměstí ozdobí desetimetrový smrk, novinkou bude svítící barevná fontána či velký kovaný svícen z dílny uměleckého kováře. Lidé v Přerově se mohou těšit na mikulášský i novoroční ohňostroj.

„Vánoční strom přivezeme v sobotu 19. listopadu z Rokytnice, deset metrů vysoký smrk získáme darem. V průběhu dalšího týdne ho nazdobíme – máme z loňska bílé ozdoby, které chceme doplnit ještě i červenými baňkami,“ říká ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Kolem stromu už nebudou kovové mobilní plůtky jako v minulých letech, ale dřevěná ohrádka vyrobená na zakázku. „Na náměstí bude čtrnáct prodejních stánků, které nabídnou jídlo, punče i vánoční sortiment – a dětem jsme objednali vánoční kolotoč,“ doplnil v tiskové zprávě Macíček s tím, že na náměstí bude i betlém s pěti figurami. Jednu z tematických ozdob Masarykova náměstí, velký svítící dárek, nahradí letos barevná fontána.

Přerovský jazzový festival nabídne i letos špičkovou muziku. Doprovodí ho dvě výstavy

Do Přerova se již zítra sjedou příznivci jazzu, až do neděle zde bude probíhat 39. ročník oblíbeného Československého jazzového festivalu. Hlavními hvězdami čtvrtečního večera budou američtí Ghost-Note, festival doprovodí dvě výstavy.

 

Strom se rozsvítí v neděli 27. listopadu v 18 hodin – slavnostní chvíle se ujme primátor Přerova Petr Vrána s dětmi, které letos získaly ocenění Scholar. „Hodinu předtím vystoupí na pódiu pěvecký sbor Vocantes, po rozsvícení to rozbalí moravská rocková kapela Argema. Kdo má raději komornější prostředí, může přejít do galerie na Horním náměstí,“ uvedla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Na Horním náměstí se mohou lidé těšit na další novinku. „Tou bude originální adventní věnec o průměru jednoho metru na kovaných stojkách, který najde své místo na zahrádce před vstupem do galerie. Dekorován bude ve fialových tónech, postupně na něm každou adventní neděli rozsvítíme svíci. Věnec pro nás vyrobil umělecký kovář Jiří Jurda mladší, požehná mu děkan přerovské farnosti Josef Rosenberg,“ sdělila vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová.

V galerii pak návštěvníci uvidí prodejní výstavu ručně vyráběných skleněných foukaných vánočních ozdob, zdobených různými výtvarnými technikami.

U protipovodňové zídky v Přerově budou záhony a lavičky. Relaxační zóna přijde na 900 tisíc korun

Dřevěné terasy, lavičky a v budoucnu také opravená cyklostezka doplní více než půl kilometru dlouhou protipovodňovou zídku u tenisových kurtů v Přerově, která má město ochránit před velkou vodou. Vybudování relaxační zóny za 900 tisíc korun...

 

Od začátku adventu až do Nového roku nabídne pódium na přerovském náměstí na sedmdesát vystoupení. „Pozvali jsme místní školy, školky, zájmové soubory i kapely. Z hostujících kapel bych vzpomněl třeba Legendy se vrací, Premier, Reflexy či Heidi Janků,“ podotkl ředitel Macíček.

Návštěvníci trhů se mohou 5. prosince těšit také na Mikulášskou show, která bude v 18 hodin ukončena ohňostrojem, nebo na vánoční historický jarmark, který v neděli 11. prosince zaplní Horní náměstí.

„Třešinkou přerovských Vánoc je štědrodenní koncert – a návštěvníci budou letos upínat oči do nebe při vzpomínce na tři přerovské zpěváky, kteří stáli za tradicí těchto koncertů,“ říká mluvčí Chalupová.

Program začne 24. prosince v 10 hodin dopoledne koncertem kapely Re-Vox, která vzpomene na Jaroslava Wykrenta a Pavla Nováka staršího, v 11 hodin pak vystoupí Pirillo s poctou Pavlu Novákovi mladšímu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Vánoční trhy, kultura, program, nákupy, obchod, Vánoce, strom, ohňostroj, Přerov, fontána, advent, Štědrý den, koncert, hudební skupina, galerie, Pavel Novák, Lenka Chalupová, Heidi Janků, Jaroslav Wykrent, Petr Vrána

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Advent v Přerově: Náměstí ozvláštní svítící fontána. Štědrý den přinese vzpomínky na zesnulé hudebníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.