Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

U protipovodňové zídky v Přerově budou záhony a lavičky. Relaxační zóna přijde na 900 tisíc korun

Dřevěné terasy, lavičky a v budoucnu také opravená cyklostezka doplní více než půl kilometru dlouhou protipovodňovou zídku u tenisových kurtů v Přerově, která má město ochránit před velkou vodou. Vybudování relaxační zóny za 900 tisíc korun schválila městská rada.

"Nábřeží řeky Bečvy je zajímavé zejména s ohledem na svůj přírodně rekreační charakter. Proto jsme navrhli úpravu této části veřejného prostranství ve zhruba čtyřicetimetrovém úseku poblíž lávky U tenisu směrem k nemocnici," vysvětlil vedoucí odboru rozvoje města Pavel Gala. Úpravy spočívají ve vybudování štěrkového záhonu před zídkou v kombinaci s dřevěnými terasami, lavičkami na koruně zídky a drobnými ocelovými konstrukcemi, které umožní překročení zídky.

Zídku staví Povodí Moravy od letošního března, stavba má být dokončená v dubnu příštího roku. Stavbaři mají u tenisových kurtů v současné době hotových přibližně 482 z celkových 590 metrů. V příštím roce na stavbu naváže rekonstrukce přilehlé cyklostezky. Podobná zídka vzniká také dál po toku za mostem Legií, kde jsou již vybetonovány základy protipovodňové zdi a dělníci nyní betonují nadzemní části. Tento úsek měří 264 metrů. 

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda

Klíčové vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než sto tisíc obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní nateče, a sníží se tak průtok v řece. Tuto variantu protipovodňové ochrany...

Stavby, která vzbudily velkou kritiku kvůli masivním kácení stromů, přijdou na více než 70 milionů korun, město Přerov se na ní podílí 11 miliony.

Součástí stávající třetí etapy protipovodňových opatření v Přerově je také zhotovení hradidlových komor na kanalizační síti a dodávka mobilního hrazení. Podle odborníků se v místech, kde se protipovodňová opatření budují, voda vylévá z břehů jako první. Zídky podle zástupců povodí zamezí zaplavení území z řeky a také průsakům podzemní vody během povodní. Současná etapa navazuje na opatření v lokalitě u Kazeta a na nábřeží Dr. E. Beneše.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky povodně, opatření, zídka, lavičky, relaxační zóna, záplavy, Povodí Moravy, Přerov, Povodí Moravy (státní podnik), záhon, Bečva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U protipovodňové zídky v Přerově budou záhony a lavičky. Relaxační zóna přijde na 900 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.