Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Ukrajinská malířka našla azyl v Přerově. Na rodinné výstavě prezentuje díla inspirovaná městem

Výstava nazvaná Krásné město Přerov nabízí díla tří profesionálních malířů z Ukrajiny, část umělecky založené rodiny zde našla azyl po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině. Návštěvníci Výstavní síně Pasáž mohou poznat na obrazech známá místa, kterými se výtvarníci v Přerově inspirovali.

Vernisáž na začátku listopadu odhalila v Přerově nová díla malířů z Ukrajiny. Jde o Tetjanu Kovalenkovou, jejího otce Ivana Kovalenka a jejího manžela Oleksandra Vynnyka. Na obrazech nechybí například tamní zámek, historické Horní náměstí, hradby či Městský dům. Výstava bude k vidění do 2. prosince.

Malířka, která je učitelkou výtvarné výchovy, přijela do Přerova se svým desetiletým synem z Charkova na přelomu února a března. „Přemluvila ji k tomu její kamarádka z Přerova, se kterou se před lety poznala na výtvarném kurzu v Chorvatsku," přiblížila Marta Jandová z Výstavní síně Pasáž.

Na spolupráci s malířkou se vedoucí výstavní síně domluvila na jedné z vernisáží v Pasáži, byla to jedna z forem, jak ženě po útěku před válkou pomoci. Už v červnu zde měla výstavu ve výloze galerie. „Tetjana se seznámila velmi rychle s některými přerovskými malířkami, spřátelenými lidmi kolem naší galerie, kteří pořádají kulturní akce a úplně mezi nás zapadla. Donutila se začít znovu malovat a byla moc pracovitá. Její první výstava přerovských motivů se téměř celá prodala,“ doplnila Jandová.

Dron tři měsíce natáčel Přerov. Klip by měl připomenout líbivou tvář města, věří primátor

Poklidná zákoutí u řeky Bečvy, historické památky i ruch sportovišť. Atraktivní lokality a aktivity v Přerově ukazuje nový propagační klip, které si nechala zpracovat radnice. Tříminutový spot vznikl s využitím záběrů z dronu, promítat se bude...

 

„Přerov inspiruje svou krásou. Jeho ulice a náměstí dýchají historií. Město fascinuje svým klidem. Budovy vyprávějí příběhy lidských životů. V historické části Přerova se čas jakoby zastavil,“ řekla k městu, ve kterém nyní žije a tvoří, Tetiana Kovalenko pro webové stránky Přerova.

Současnou výstavu, která je ve výstavní síni Pasáže, doplňují i její rodinní příslušníci, rovněž profesionální výtvarníci. „V Charkově zůstal její manžel, také profesionální malíř a samozřejmě její rodiče a další rodina. Na listopad jsem jí naplánovala alespoň měsíční výstavu v menších prostorách naší galerie, a protože za ní v létě přijel její otec, také malíř, dohodly jsme se, že výstavu uděláme rodinnou i s obrazy jejího manžela a otce,“ objasnila Marta Jandová.

Manžel autorky, který svá díla vystavuje na mnoha autorských, celoukrajinských a regionálních výstavách, zůstává v Charkově a blízkém okolí, kde má ateliéry a studenty. Na Ukrajinu se vrátil zpět na konci prázdnin i její devětašedesátiletý otec, učitel speciálních oborů na dněpropetrovské umělecké škole, jehož díla jsou ve sbírkách řady galerií a muzeí na Ukrajině, ale i v soukromých sbírkách v zahraničí. Jejich inspiraci při pobytu v Přerově však najdou zájemci zachycenou právě na obrazech vystavených v Pasáži.

Malířka Tetjana Kovalenková v Přerově zůstává. „Pomáhá synovi zvládat českou školu, chodí na kurzy češtiny a učí on-line své žáky na Ukrajině,“ dodala vedoucí výstavní síně Jandová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Leona Malátková

Štítky Kultura, výstava, výstavní síň, Pasáž Přerov, Přerov, Tetjana Kovalenková, umění, malba, obrazy, malíř, Ukrajina, pasáž, Marta Verner, rodina, manželé, Ivan Kovalenko, galerie, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinská malířka našla azyl v Přerově. Na rodinné výstavě prezentuje díla inspirovaná městem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.