Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olomoucký kulturní kalendář je zaplněný. Centrum města ožije již začátkem února

Během roku 2023 proběhnou v Olomouci oslavy mnoha významných výročí, oblíbených tradičních akcí i řada novinek. Na organizaci kulturních akcí se budou podílet divadla, spolky či Univerzita Palackého. Olomouc si letos připomene několik kulatých výročí spojených s historií hanácké metropole.

„Některé osvědčené akce pořádané městem chceme rozvíjet a přinést zároveň i pestrou nabídku dalších, které dokážou oslovit všechny cílové skupiny,“ vysvětlil náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti). Kulturní program byl rozložen do celého roku a podle Ticháka chce město dávat větší prostor organizacím a spolkům, které se chtějí na kulturním životě podílet.

Mezi největší akce bude letos patřit Olomoucký tvarůžkový festival, který se uskuteční 15. a 16. dubna či Dny Evropského dědictví, na které se mohou návštěvníci těšit mezi 4. a 9. zářím. Dalším vrcholem sezony bude letošní ročník Muzejní noci. Olomouc bude totiž 19. května hostit národní zahájení. „Všechny reflektory zájmu v tento den zamíří do Olomouce. Připravujeme proto velý projekt na olomouckém muzejním ostrově, jehož centrem je náměstí Republiky,“ doplnil Tichák. Náměstí by se tak mělo stát kulturním centrem této celostátní akce.

Mezi tradiční akce, o které návštěvníci nepřijdou ani letos patří Svátky města Olomouce, které se uskuteční 2. a 3. června. Na své si i letos přijdou sportovci, protože i letos se v ulicích města poběží Olomoucký 1/2maraton. Ten proběhne 17. června.

Všiml jsem si na mých dílech jedné společné věci, vtipkoval Lukáš Ždan v úvodu své výstavy

Podle mladého umělce Lukáše Ždana je nahota nejvyšší stupeň estetické krásy. To ho přivedlo k uspořádání výstavy v informačním centru Univerzity Palackého – UPointu. Více než 14 vystavených děl střádal už při studiu na gymnáziu v Žamberku.

Letošní rok je také plný významných jubileí. Univerzita Palackého oslaví od svého založení 450 let a z hlediska celé Olomouce je významné 400. výročí od prohlášení svaté Pavlíny patronkou města. Během roku si také připomeneme 300 let od vysvěcení Mariánského sloupu na Dolním náměstí.

Začátek letošní sezony bude patřit folkloru. Hned první únorovou sobotu ožije centrum Olomouckým masopustním veselím. „Horní náměstí roztančí rej masek, projde jím masopustní průvod, vystoupí hanácké folklorní soubory, připraveny budou speciality z domácí zabijačky či jarmark a ty nejmenší určitě potěší zvířátka z farmy,“ uvedla vedoucí odoru kulutury a cestovního ruchu Karin Vykydalová. Kompletní seznam letošních kulturních akcí můžete najít na informačním portálu města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Schulz

Štítky kultura, kalendář, Olomouc, masopust, Muzejní noc, výročí, Univerzita Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kulturní kalendář je zaplněný. Centrum města ožije již začátkem února  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.