Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomoucké divadlo chystá na další sezonu deset premiér. Vstupné mírně podraží

Dramaturgický plán Moravského divadla Olomouc ovlivnila pro příští sezonu ekonomická situace, instituce mírně omezí počet premiér. Diváci se přesto mohou těšit na deset nových titulů. Návštěvnost divadla se vrací k předcovidovým číslům, kvůli rostoucím nákladům ale organizace plánuje zvýšit cenu vstupného přibližně o deset procent.

„Museli jsme přistoupit ke krokům, které nejsou příliš populární, museli jsme škrtnout dva projekty. Jde o jednu velkou premiéru, bohužel to pro sezonu 2023/2024 odnesl balet, a to z toho důvodu, že má poměrně široký repertoár, který musíme vyhrát pro naše abonenty. Věříme, že je to dočasné řešení, které se nebude opakovat pro další sezony, ale je možné, že budeme muset pak k podobným opatřením sáhnout u jiných souborů,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Balet tak v této sezoně nabídne pouze jeden nový titul, půjde však o světovou premiéru. V únoru příštího roku uvede taneční drama Želary, které je volně inspirované stejnojmenným povídkovým souborem Květy Legátové. Hudbu pro tento titul zkomponuje Zuzana Lapčíková, o choreografii se postará Hana Litterová, uvedl šéf baletu Jan Fousek. Baletní soubor se bude podílet i na dvou operních premiérách.

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Radnice nyní hledá nový model pro provoz Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ve hře je i jejich sloučení....

Pět premiér chystá soubor činohry. Sezonu otevře v říjnu českou premiérou inscenace Jmenuji se Ašer Lev od amerického autora židovského původu Chaima Potoka odehrávající se v New Yorku v 50. letech 20. století. V listopadu je v programu premiéra inscenace Natěrač, známou komedii Donalda Churchilla nastuduje Jana Paulová, jako režisérka se do olomouckého divadla vrací po třech letech. Do Moravského divadla se vrátí v pozici režiséra také Miroslav Krobot, který v lednu uvede Těsnohlídkovu Lišku Bystroušku. Vlastní dramatizaci vytvoří opět s olomouckým psychologem Lubomírem Smékalem.

V březnu je v plánu uvedení francouzské komedie Brouk v hlavě, inscenace se ujme režisérka Jana Ryšánek Schmiedtová. V květnu činohra nabídne v premiéře hudební komedii Ela! inspirující se životem a závodní kariérou první dámy automobilového sportu a slavné olomoucké rodačky Elišky Junkové. Půjde o světovou divadelní premiéru, inscenace vzniká na míru olomoucké činohře, pod autorským textem je podepsán Tomáš Syrovátka.

Premiéry sezony 2023/2024
6. 10. 2023 Chaim Potok: Jmenuji se Ašer Lev (česká premiéra) činohra
3. 11. 2023 Henryk Górecki: Ad Matrem (česká premiéra) opera
24. 11. 2023 Donald Churchill: Natěrač       činohra
15. 12. 2023 Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo: Sedlák kavalír / Komedianti    opera
19. 1. 2024 Rudolf Těsnohlídek: Liška Bystrouška           činohra
16. 2. 2024 Zuzana Lapčíková: Želary (světová premiéra) balet
15. 3. 2024 Georges Feydeau: Brouk v hlavě        činohra
12. 4. 2024 Jule Styne: Sugar          muzikál
3. 5. 2024 Tomáš Syrovátka: ELA! (světová premiéra)       činohra
7. 6. 2024 Bedřich Smetana: Prodaná nevěsta      opera
Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Soubor opery a operety má pro sezonu připraveny čtyři nové tituly - v listopadu půjde o premiéru inscenace Ad Matrem v režii Borise Jedináka a Petra Erbese z Divadla Na zábradlí, v prosinci to bude premiéra italských oper Sedlák kavalír a Komedianti, v dubnu se chystá muzikál Sugar a v červnu soubor sezonu uzavře uvedením Prodané nevěsty v režii Janky Ryšánek Schmiedtové.

Návštěvnost se podle ředitele Gerneše vrací k číslům před pandemií koronaviru, letos by mělo do divadla zavítat více než 90 tisíc návštěvníků. „Stávající předplatitelé mohou abonmá na další sezonu přednostně prodloužit od 27. března do 25. dubna, nové předplatitele uvítáme v pokladně Moravského divadla Olomouc od 2. května,“ doplnila mluvčí Moravského divadla Olomouc Pavlína Dočkalová.

Rostoucí náklady na provoz divadla se promítnou do mírného zvýšení vstupného. „Při nákupu kompletního předplatného se tato změna však promítne pouze symbolicky,“ poznamenal vedoucí obchodního oddělení Petr Zadorožný

Moravské divadlo má rozpočet 200 milionů korun, z toho příspěvek olomoucké radnice činí 150 milionů korun. Zhruba 20 milionů korun získává divadlo ze vstupného, zbytek je dotace z ministerstva a kraje. Vedení olomoucké radnice kvůli současné ekonomické situaci hlavních kulturních institucí ve městě nyní řeší otázku koncepčního financování Moravského divadla a Moravské filharmonie pro další roky. Rozhodnutí politiků dosud nepadlo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vladimír Kiva Novotný

Štítky Kultura, divadlo, inscenace, premiéra, opera, činohra, balet, Moravské divadlo Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké divadlo chystá na další sezonu deset premiér. Vstupné mírně podraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.