Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

O práci kameníků a sochařů: hrad Šternberk otevřel novou expozici v šatlavě

Návštěvníci hradu Šternberka mohou nově obdivovat jedinečná historická díla sochařů a kameníků, která byla dříve uložena v depozitáři. Kamenné prvky s motivy erbů a znaků jsou k vidění v hradní šatlavě, druhá část výstavy pak přibližuje kamenické nářadí a nástroje.

Hrad Šternberk na Olomoucku o uplynulém víkendu poprvé představil veřejnosti sbírku kamenných fragmentů, zpřístupnil jej při příležitosti Mezinárodního dne památek. Expozice se nachází v objektu bývalé šatlavy.

„Ve fondech šternberského hradu se nachází unikátní soubor fragmentů sochařských a kamenických děl, dokumentujících jednak stavební a historický vývoj hradu, za druhé pak sběratelské aktivity iniciátora velké přestavby hradu knížete Jana II. z Liechtensteina žijícího v letech 1840 až 1929. Vystaveným exponátům dominují prvky s heraldickými motivy, jež jsou seřazeny tak, jak daní příslušníci nobility ovládali v průběhu staletí hrad Šternberk," uvedl zástupce hradu Šternberka Jan Gottwald.

VIDEO: Trénink v ohnivém pekle. Hasiči z Hané ukázali unikátní záběry z flashover kontejneru

Fyzicky i psychicky nebývale náročný výcvik v uzavřeném prostoru takzvaného flashover kontejneru natočili hasiči v tréninkovém středisku v Hamrech na Prostějovsku. Členové profesionálních i dobrovolných jednotek se na polygonu připravují na...

Prohlídku tak návštěvníci zahájí šternberskou hvězdou na svorníku, závěru instalace vévodí mohutný pískovcový blok se štítem Liechtensteinů, majitelů panství od přelomu 17. a 18. století do roku 1945. Ve druhé místnosti expozice se nacházejí kamenické nástroje a nářadí, součástí jsou rovněž historické grafiky kamenických prací. „Instalace se zaměřuje na popis práce kameníků a cestu kamene z lomu až k výslednému uměleckému zpracování,“ doplnil Gottwald.

Přízemní klenutý prostor v sousedství vstupní brány hradu Šternberk, kde je depozitář umístěn, vznikl během výstavby opevněného předhradí směrem k městu v 16. století. Zdivo uvnitř budovy pochází většinou z přestavby podle plánů lichtenštejnského inženýra Borowského v roce 1847. V objektu tehdy vzniklo pět vězeňských cel. „Šatlava však v této podobě neměla dlouhého trvání. Se zánikem poddanství a koncem vrchnostenské správy bylo vězení zrušeno a interiér objektu se adaptoval v 2. polovině 19. století na kancelářské prostory,“ dodal zástupce hradu.

Ve 20. století budovy u vstupní brány sloužily jako bytové jednotky, jednu z nich využíval k bydlení šternberský malíř Libor Vojkůvka (1947-2018). Exteriér objektu byl součástí rozsáhlé rekonstrukce, která se na hradě uskutečnila v letech 2019 až 2021. Nyní začíná sloužit jako depozitář kamenných fragmentů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Hrad Šternberk

Štítky Výstava, expozice, hrad Šternberk, Šternberk, kamenictví, sochařství, historie, památka, turistika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O práci kameníků a sochařů: hrad Šternberk otevřel novou expozici v šatlavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.