Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Začíná Divadelní Flora. Olomoucký festival představí současné umělecké trendy

S podtitulem Jinakost se v Olomouci rozběhne už ve čtvrtek 11. května šestadvacátý ročník významného festivalu Divadelní Flora. Během dvanácti dnů nabídne akce přes šedesát bodů programu, návštěvníci se mohou těšit na činoherní, taneční i operní vystoupení, besedy, koncerty i program pro děti.

Nesoutěžní přehlídku středoevropského divadla a aktuálních uměleckých trendů zastřešuje ročníkové motto Jinakost. „Během tohoto a příštího týdne vyvrcholí celoroční přípravy a v Olomouci se budou potkávat výrazné osobnosti středoevropské divadelní scény, které k nám dorazí nejen z celé České republiky, ale i z Německa, Švýcarska, Rakouska, Maďarska nebo Slovenska. Žánrově mimořádně pestrý mix titulů osloví diváky napříč věkovým spektrem a olomoucké veřejnosti zprostředkuje spoustu výjimečných zážitků a setkání. Divadelní Floru odstartuje ve čtvrtek 11. května historicky první festivalové hostování pražského Divadla X10 s adaptací románu ukrajinského spisovatele Jurije Andruchovyče Moskoviáda, kterou režíroval nejrespektovanější český činoherní režisér poslední dekády – Dušan D. Pařízek,“ odpočítává hodiny do startu Divadelní Flory (DF) mluvčí Daniela Hekelová.

Témata úzce provázaná s ukrajinskými moderními dějinami budou rezonovat na jevišti Moravského divadla i v posledním představení letošní Flory – v pondělí 22. května. „Opět půjde o čerstvou divadelní adaptaci, tentokrát mimořádně úspěšného a oceňovaného románu Sashi Marianny Salzmann Na člověku musí být vše krásné, s níž v Olomouci poprvé vystoupí renomovaný hamburský Thalia Theater,“ láká Hekelová na produkce, které bohatou programovou nabídku šestadvacátého festivalového ročníku orámují.

Největší festivalová scéna přivítá také soubor Divadla Husa na provázku s inscenací v režii Jiřího Havelky – Vykouření. „Samotné Moravské divadlo uvede na Floře činoherní Přelet nad kukaččím hnízdem a během DF premiérově odehraje operní inscenaci Mozartova Tita, na jejímž vzniku se – společně s uměleckou šéfkou olomouckého operního souboru Veronikou Loulovou – Jiří Havelka rovněž podílí,“ doplnila mluvčí v tiskové zprávě.

Do Moravského divadla zvou pořadatelé Flory během blížícího se prvního festivalového víkendu ještě na dva speciální tituly. V sobotu 13. května bude jeviště olomoucké kulturní instituce hostit tanečnici, performerku, spisovatelku, choreografku a režisérku Miřenku Čechovou, která v Olomouci představí jevištní ztvárnění autobiografické prózy Baletky.

O den později, v neděli 14. května, se na festival po delší odmlce vrací pražské Divadlo v Dlouhé. „V Dlouhé vznikl na podzim loňského roku pozoruhodný autorský projekt, pod nímž je podepsána dramaturgyně Kateřina Součková a bývalý kmenový režisér činohry Národního divadla Jan Frič. Jejich výmluvně nazvaná inscenace Už není třeba dělat vůbec nic je formálně originální jevištní básní, která divákovi umožní až meditativní ponor do svébytného světa, v němž se spolu potkávají třeba Franz Kafka s Albertem Camusem či svatým Janem od Kříže,“ přibližuje atmosféru atypického divadelního počinu z repertoáru Divadla v Dlouhé ředitel Flory Petr Nerušil.

Zahraničními hvězdami, oceněnými prestižními festivaly a jinými profesními platformami, se doslova hemží taneční a performativní linie 26. ročníku Divadelní Flory, která tentokrát dává velký prostor především ženám. „Kromě reprezentantek tuzemských divadelních trendů se budou Olomoučané moci seznámit s choreografiemi a performancemi Adrienn Hód, Boglárky Börcsök, Doris Uhlich a Teresy Vittucci či specifickou tvorbou režisérek Susanne Kennedy nebo Simone Dede Ayivi,“ přiblížila mluvčí Hekelová s tím, že včetně doprovodných aktivit mohou diváci 26DF navštívit šedesátku akcí. Podrobné informace ke kompletnímu festivalovému programu jsou k dispozici na webových stránkách festivalu.

Ohodnoť článek

Foto David Konečný, Vojtěch Brtnický, Patrik Borecký, Krafft Angerer, Martin Špelda

Štítky Kultura, divadlo, festival, Divadelní Flora, umění, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná Divadelní Flora. Olomoucký festival představí současné umělecké trendy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.