Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Program kin oživí česká sci-fi Ikarie XB 1

Národní filmový archiv uvádí v červnu do kin český vědecko-fantastický film Ikarie XB 1 z 60. let minulého století. Během příštího týdne jej budou mít příležitost vidět i diváci v Olomouci.

Snímek uvede kino Premiere Cinemas v Galerii Šantovka v úterý od sedmi hodin večer v rámci cyklu Premiere EXTRA. Ten filmovým fanouškům pravidelně přináší nově uvedené klasické filmy, nebo umělecké snímky, které se často nedostanou do široké distribuční nabídky.

Ikarii XB 1 natočil v roce 1963 režisér Jindřich Polák, později tvůrce televizních fenoménů jako Pan Tau či Návštěvníci. Na scénáři se spolu s ním podílel jeden ze zásadních filmařů československé nové vlny Pavel Juráček. Při psaní se inspirovali dílem slavného polského spisovatele science fiction Stanislawa Lema, konkrétně knihou K mrakům Magellanovým, ze které si půjčili některé motivy.

Spisovatel Stanislaw Lem

Příběh se točí okolo dobrodružné vesmírné cesty a astronautů, kteří se jí účastní. Soustředí se na vykreslování psychického stavu postav, který se při podobně časově i psychicky náročném poslání pochopitelně mění, stejně jako napjaté vztahy mezi jednotlivými členy posádky. Situaci navíc zkomplikuje nečekaný střet s cizí vesmírnou lodí, kterou je posádka Ikarie nucena prozkoumat.

Jedno z nejznámějších českých sci-fi se v době svého vzniku dočkalo řady příznivých ohlasů. Některé zde použité filmařské postupy se pak dokonce staly inspirací i pro zahraniční filmové tvůrce, často se mluví o tom, že z Ikarie čerpal i Stanley Kubrick při natáčení svého kultovního filmu 2001: Vesmírná odysea. Pokud tedy máte rádi sci-fi a neodradí vás stáří filmu, Ikarii XB 1 byste si na velkém plátně určitě neměli nechat ujít.

Čtěte více:

Autoři | Foto imdb.com; wikipedia.org

Štítky kino, science fiction, film, Ikarie XB 1, Národní filmový archiv, Olomouc, Premiere Cinemas, Jindřich Polák, Stanisław Lem, Pavel Juráček, Šantovka, Pan Tau

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Program kin oživí česká sci-fi Ikarie XB 1  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.