Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTOGALERIE: V prostějovském muzeu jsou k vidění návrhy vitráží pro secesní skvost Národní dům

V prostějovském muzeu může veřejnost poprvé vidět návrhy vitráží, které olomoucký výtvarník Jan Jemelka vytvořil pro Národní dům v Prostějově. Díla nakonec nebyla do secesní památky usazena, přednost dostaly repliky původních Kotěrových vitráží.

FOTOGALERIE: Vitráže a grafiky Jana Jemelky

Úterý, 30. května 2023, 13:04

FOTOGALERIE: Vitráže a grafiky Jana Jemelky
FOTOGALERIE: Vitráže a grafiky Jana Jemelky

O obnově secesních vitráží Jana Kotěry, které za druhé světové války zničili nacisté, přemýšlela prostějovská radnice více než deset let. Nebyla však známa jejich přesná podoba a hlavně barvy. Město původně najalo akademického malíře, grafika a vitrážistu Jana Jemelku, který vytvořil z dostupných černobílých fotografií a popisů v duchu původních děl vlastní návrhy.

Odborníci se však později dostali k přesnějším popisům původních vitráží, a tak prostějovský Národní dům dnes zdobí repliky. Návrhy Jana Jemelky si nyní všichni zájemci mohou prohlédnout na výstavě v prostějovském muzeu u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin.

"Jsme velice rád, protože muzeum bylo vstřícné, takže prakticky celý jeden sál věnujeme vitrážím pro Národní dům v Prostějově. Dalo mě to tehdy docela dost práce, takže mě velmi potěšilo, že to dnes lidé mohou vidět," řekl Jemelka.

Prostějovské muzeum vyzrálo na agresora. Na ukrajinskou vlajku už nyní nedosáhne

Prostějovské muzeum loni v březnu vyvěsilo vlajku Ukrajiny, aby tak podpořilo zemi, kterou napadlo Rusko. Vlajku však opakovaně strhával neznámý agresor, naposledy poškodil i historické kamenné bloky. Muzeum nyní vlajku umístilo tak, aby na ni...

Výstava v prostějovském muzeu by mohla mít motto „práce z doby svobody“, protože jde o díla, která autor vytvořil po revoluci. Výstava tak navazuje na výstavu Posvátné umění v nesvaté době, kterou v letošním roce představilo Muzeum umění v Olomouci a mapovala práce umělců, kteří tvořili během komunistické totality. Mezi nimi byl i akademický malíř Jemelka.

"Kromě toho, že na prostějovské výstavě budou poprvé veřejnosti představeny návrhy na vitráže pro Národní dům v Prostějově, které byly v roce 2016 na zadání představitelů magistrátu města autorem zhotoveny, ale nikdy nebyly osazeny v podobě vitráží, zároveň bude mezi jinými ke zhlédnutí také grafika s názvem Let poštolky – Zimní let, která získala ocenění Grafika roku 2016 a vybrané realizace vitrážové tvorby za posledních téměř 35 let," dodala mluvčí Muzea a galerie v Prostějově Markéta Hamzová.

V dalším sále jsou pak k vidění Jemelkovy grafiky. Výstava potrvá do začátku září.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky vitráž, muzeum, Národní dům, Jan Jemelka, Jan Kotěra, Prostějov, výstava, Muzeum umění Olomouc, Muzeum a galerie v Prostějově, akademický malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V prostějovském muzeu jsou k vidění návrhy vitráží pro secesní skvost Národní dům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.