Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Mánesův obraz se vrátil do Čech pod Kosířem, má pozoruhodný příběh. Skříňka je dodnes k vidění na zámku

Pozoruhodný příběh se skrývá za obrazem Josefa Mánesa s názvem Podobizna dětí hraběte A. A. Silva-Taroucy. Zrestaurované dílo se nyní vrátilo na zámek do Čech pod Kosířem na Prostějovsku, kde malíř často pobýval. Obraz zde v roce 1867 vznikl, kromě dětí zachycuje i předměty, které jsou na zámku dodnes k vidění.

Mánesův obraz se do Čech pod Kosířem vrátil po dvou letech z Národní galerie, kde ho experti zrestaurovali. Klečící chlapec na obraze je mladý František Josef II. Silva-Tarouca, který jako malý Mánesa na zámku zažil.

"Neměl na něj příliš dobré vzpomínky. V době vzniku obrazu již malíř trpěl psychickou chorobou, po jeho smrti a proslavení se panu hraběti do zámku dobývali rádoby Mánesologové, které musel neustále odhánět. A v neposlední řadě, což byl asi největší vroubek, kdykoli se na zámeckém stole objevily jahody, Mánes si je všechny přivlastnil a hraběcím dětem nic nenechal," popisuje s mírnou nadsázkou kastelán zámku Martin Váňa.

Malíř se ovšem svým šlechtickým mecenášům bohatě posmrtně odvděčil. Když Silva-Taroucové po pozemkové reformě a nešťastných podnikatelských pokusech zchudli, prodejem Mánesových děl dokázali odvrátit bankrot a ztrátu rodového sídla. "Tímto způsobem se dílo dostalo do rukou Národní galerie, která obraz zapůjčila zpět na místo jeho vzniku," podotkl kastelán.

Návštěvníci Čech pod Kosířem mohou vidět poslední Mánesovu olejomalbu, kterou předběhl impresionismus

Po 140 letech mohou návštěvníci zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku vidět mimořádné dílo malíře Josefa Mánesa, který na zámku často pobýval a tvořil. Jde o obraz Utonulý, který vznikl v roce 1867, ale byl dlouho skrytý. Je to zároveň...

Stojící chlapec uprostřed je mladší Františkům bratr Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. "Neměl nárok na významnější dědictví, a proto se musel poohlédnout po bohaté nevěste, což se mu vskutku zadařilo. Za ženu si vzal dědičku panství s centrem v Průhonicích u Prahy, hraběnku Nostic-Rieneckovou. Díky bohatému věnu mohl nejen podporovat kulturní život v Čechách, ale hlavně vybudovat Průhonický park, který je v současnosti na seznamu památek UNESCO," přiblížil kastelán.

Dívka na obraze je starší sestra obou chlapců, Marie Henrietta Silva-Tarouca. Přestože byla velmi pěkná, nikdy se nevdala. Josef Mánes k ní choval vřelé city patrně z toho důvodu, že se nemohl podílet na výchově své vlastní dcery. K narození dívky malíř daroval její mamince, hraběnce Gizele, slavnou kresbu s názvem Ukolébavka. Marie Henrietta zemřela v ústavu šlechtičen v Brixenu.

"Na obraze jsou také dva předměty, které v současnosti mohou návštěvníci vidět zrestaurované v dětském pokoji na zámku. Jedná se o barokní bohatě intarzovanou skříň a obrázek Svaté rodiny, který vznikl podle renesanční rafaelovské kresby. Portrét uprostřed obrazu by měla být svatá Agáta, podle našich informací v současnosti visí na slovenském zámku v Bojnicích," dodal kastelán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Čechy pod Kosířem

Štítky zámek, obraz, restaurování, Josef Mánes, Čechy pod Kosířem, malíř, purkrabí, okres Prostějov, Národní galerie v Praze, František Josef I., Martin Váňa, Světové dědictví UNESCO, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mánesův obraz se vrátil do Čech pod Kosířem, má pozoruhodný příběh. Skříňka je dodnes k vidění na zámku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.