Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Litovel hostí výstavu Fenomén Igráček. Figurku v ikonickém designu má i Frištenský

Nejen s historií či aktuálním vývojem populárních figurek se mohou seznámit návštěvníci Turistického informačního centra Litovel na výstavě Fenomén Igráček. Putovní expozice zavítala do prostor na litovelském náměstí Přemysla Otakara, kde bude k vidění až do 2. září. Lidé si zde mohou prohlédnout i unikátní postavy vytvořené přímo pro hanácké Benátky, a sice legendárního siláka Gustava Frištenského a také zakladatele tamního pivovaru Josefa Svozila.

Autory původních Igráčků jsou designéři tehdejšího družstva IGRA Jiří Kalina a Marie Krejchová. Jejich postavičky se vyrábí už od roku 1976. První profesí na trhu byl zedník. Právě tuto figurku společně s mnoha dalšími původními Igráčky si návštěvníci mohou na výstavě v litovelském turistickém centru prohlédnout. Výstava je přístupná denně od pondělí do neděle od 9 do 17 hodin, vstupné je dobrovolné.

„Historie malých plastových postaviček se začala psát již před 47 lety. Igráčci se stali populární nejen v České republice, ale i v zahraničí. Tam je děti nejvíce znají pod názvem Pokeeto. Výstava Fenomén Igráček je největší sbírkou původních, ale i současných Igráčků. Součástí litovelské výstavy je mimo všech ostatních lákadel také soutěž o ceny, dětská herna s Igráčky, a také možnost zazávodit si na české autodráze Ites,“ komentuje v tiskové zprávě Věra Stojar, kurátorka výstavy z Inspirace Zlín.

Tělesná teplota 24 stupňů a zástava srdce. Specialisté z Olomouce muže přivedli zpět k životu

Výrazné podchlazení, zástava srdce a dlouhé desítky minut oživování. Osmačtyřicetiletého muže přijali specialisté z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc od záchranářů v situaci, kdy byl tragický konec skutečně blízko. Lékařům a...

Na přelomu tisíciletí zájem o Igráčky poněkud opadl, před více než deseti lety se konceptu ujala firma EFKO. Ta zařadila ikonické figurky v moderní podobě do svého širokého portfolia vyráběných hraček a her. Kromě sériové produkce vyrábí společnost také zakázkové figurky pro různé příležitosti a firmy.

Pro výstavu v Litovli vytvořil historik a modelář Miroslav Svoboda z klasického Igráčka legendárního sportovce Gustava Frištenského. Ten proslavil začátkem 20. století město Litovel i celou Českou republiku. Jeho jméno se stalo symbolem charakteru a zejména síly, rčení „jsi silný jako Frištenský“ zlidovělo nejen na Hané.

Druhou figurku Igráčka převlékl modelář Svoboda do podoby Josefa Svozila, zakladatele pivovaru v Litovli. „Pocházel z gruntu číslo 10 z nedaleké Seničky, kde dlouhá léta hospodařil. Stal se odborníkem na pěstování chmele, zavedl v našich zemích například drátové vedení chmele. Jako říšský a zemský poslanec za střední Moravu významným způsobem napomohl tomu, aby dne 12. listopadu 1893 došlo k vysvěcení a otevření Rolnického akciového pivovaru se sladovnou právě v Litovli,“ přiblížila ředitelka Městského klubu Hana Neumanová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Turistické informační centrum Litovel

Štítky Výstava, Fenomén Igráček, hračky, expozice, výlet, turistika, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel hostí výstavu Fenomén Igráček. Figurku v ikonickém designu má i Frištenský  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.