Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Tělesná teplota 24 stupňů a zástava srdce. Specialisté z Olomouce muže přivedli zpět k životu

Výrazné podchlazení, zástava srdce a dlouhé desítky minut oživování. Osmačtyřicetiletého muže přijali specialisté z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc od záchranářů v situaci, kdy byl tragický konec skutečně blízko. Lékařům a dalším zdravotníkům se ale podařilo s využitím mimotělního oběhu v nočním boji o pacientům život zvítězit.

Zástupci Fakultní nemocnice Olomouc přiblížili jeden z lednových případů, při kterém na výbornou zafungovala spolupráce mezi pracovišti největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě. U silně podchlazeného muže došlo k zástavě srdce a krevního oběhu. Rozběhla se mnohahodinová snaha o obnovení jeho životních funkcí. „Po opožděné laické resuscitaci převzali péči o pacienta kolegové ze záchranné služby, ale než jsme jej napojili na mimotělní oběh uběhlo 96 minut,“ vzpomíná na situaci z konce ledna letošního roku lékař Jan Juchelka z Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Tělesná teplota osmačtyřicetiletého pacienta v této fázi specializovaného zákroku činila pouze 24,1 °C. Zdravotníci využili technologie pokročilé resuscitace v rámci takzvaného ECMO centra. „Mimotělní oběh sloužil nejen k obnově plně kompetentní krevní cirkulace a okysličení, ale taky k aktivnímu ohřevu krve pacienta,“ vysvětlil na webu nemocnice kardiochirurg. Při tělesné teplotě 30 °C díky tomu došlo ke spontánní obnově srdeční akce.

Olomoucké transfuzní oddělní hlásí nedostatek krve. Jako každý rok v létě chybí dárci

Olomoucké transfuzní oddělní má nedostatek krve. Jde o situaci, která se opakuje každé léto, protože je více úrazů a pravidelní dárci jsou často na dovolených. Například jen za poslední týden je oddělení v minusu o 92 litrů krve.

Mimotělní oběh nahrazoval funkci srdce a plic po dobu 129 minut, po dosažení běžné tělesné teploty a stabilizaci mohli pacienta lékaři ještě během operace odpojit od tohoto zařízení a předat do péče kolegů z anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Už následující den jej pak probudili z umělého spánku. „I přes dlouho trvající zástavu srdce a resuscitaci nejevil známky významnějších neurologických následků a po týdenní hospitalizaci jsme jej propustili do domácí péče,“ doplnil pozitivní zprávy o zotavení muže Jan Juchelka. Na šťastném konci příběhu se podle něj podílel nejen ochranný vliv podchlazení na mozkové a orgánové funkce, ale zejména dostupnost technologie mimotělního oběhu a spolupráce resuscitačního týmu se sloužícími kardiochirurgy a odborným personálem Oddělení urgentního příjmu.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc využívají specialisté připojení mimotělního oběhu během resuscitace řádově u jednotek až desítek případů ročně. „Byl to sice výjimečný případ, ale opět prokázal, že technologie pokročilé resuscitace za pomocí mimotělního oběhu a samotná existence ECMO centra má opodstatnění, protože zachraňuje životy,“ zdůraznil lékař Kardiochirurgické kliniky.

Extrakorporální membránová oxygenoterapie (ECMO) vychází principiálně z přístroje pro vedení mimotělní oběhu v průběhu kardiochirurgických operací. Stěžejními součástí ECMO podpory jsou centrifugální pumpa generující dostatečný průtok krve okruhem (46 l/min) a polymethylpentenový membránový oxygenátor zaručující efektivní dlouhodobou výměnu plynů (O2/CO2). Biokompatibilní úprava povrchů oxygenátoru, hadic a kanyl redukuje výskyt nežádoucí účinků kontaktu s krví napojeného pacienta.
ECMO centrum ve Fakultní nemocnici Olomouc funguje na podkladě multioborové spolupráce Kardiochirurgické kliniky, Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, I. interní kliniky – kardiologické a Oddělení urgentního příjmu. V rámci programu extrakorporální resuscitace (ECPR) pro refrakterní (nereagující na léčbu) mimonemocniční zástavu oběhu centrum těsně spolupracuje se Zdravotnickou záchranou službou Olomouckého kraje.
Centrum je schopno vést mechanickou podporu při refrakterním selhání srdce, plic nebo jejich kombinace až u pěti nemocných najednou. Dominantně je využívána ECMO podpora, v posledním roce i axiální pumpa zavedené do levé srdeční komory (Impella) a to jak samostatně, tak v kombinaci s VA_ECMO (ECPELA).
Centrum aktivně spolupracuje s implantačními centry dlouhodobých srdečních podpor a s transplantačními centry srdce a plic v ČR, kam jsou vhodní kandidáti transferování na běžící ECMO podpoře.
Péče je poskytována v režimu 7/24 především pro nemocné z Olomouckého, Zlínského a částečně i Pardubického kraje.
Zdroj: fnol.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, záchrana života, ECMO centrum, mimotělní oběh, kardiochirurgie, FN Olomouc, záchranka, zdravotnická záchranná služba, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tělesná teplota 24 stupňů a zástava srdce. Specialisté z Olomouce muže přivedli zpět k životu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.