Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Výstava fotografa Jana Saudka v Přerově nabídne stovku snímků. Vernisáž je v pátek

Na výstavu světoznámého fotografa Jana Saudka se mohou těšit návštěvníci Galerie města Přerova, která tento pátek otevře výstavu stovky originálních fotografií nebo autorských grafik této ikony české ateliérové umělecké fotografie. Expozice s názvem Jan Saudek 88 bude v galerii do 1. října.

Půjde o výstavu hodovou, která bude součástí Svatovavřineckých hodů v Přerově. "Ústředním tématem vystavených fotografií bude, jak jinak, než ženské tělo a motivy vztahů muže a ženy. Ve výběru však nechybějí ani něžná témata dětství či vztahů mezi rodiči a dětmi," uvedla vedoucí galerie Lada Galová, která o výstavu jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů usilovala několik let. Na výstavě bude stovka snímků.

Osmaosmdesátiletý umělecký fotograf, malíř a spisovatel Jan Saudek se věnuje zejména ateliérové fotografii s nezaměnitelným rukopisem. O roku 1977 své fotografie koloruje, a právě snímky z tohoto období budou tvořit jádro expozice. V 80. letech jeho tvorbě dominovala ikonická zeď. "I tvorba z tohoto období bude zastoupena. Jeho díla byla s postupujícími léty stále erotičtější a provokativnější. Námětem jeho fotografií byly mladé dívky, dospělé krásné ženy i starší korpulentní dámy. Dílo Jana Saudka obsahuje řadu sdělení, oslavuje lidství, je kontroverzní i provokativní, a právě taková bude i celá výstava," doplnila Galová.

FOTOGALERIE: Jan Saudek se ženou Pavlínou vystavují na Plumlově. Tentokrát jde víc o erotiku a sex

Podruhé v krátké době má na Prostějovsku výstavu Jan Saudek. Po veleúspěšné loňské výstavě v prostějovském muzeu se ve středu otevře expozice na zámku v Plumlově. Tentokrát jsou jeho charakteristické snímky více zaměřeny na erotiku a sex. Vůbec...

Saudkova vernisáž zároveň zahájí Svatovavřinecké hody, které mají ve městě dlouholetou tradici. Konají se na sv. Vavřince, jemuž je zasvěcen hlavní přerovský kostel v Kratochvílově ulici. Stejně jako v předchozích letech akci doprovodí série koncertů či historický průvod, jejich součástí bude také hodová mše svatá i program ve farní zahradě. Svatovavřinecké hody se v tomto pojetí slaví v Přerově 21 let. Každoročně je doprovází hodová výstava. Tu loňskou obstaral fotograf Jindřich Štreit se svým souborem fotografií s názvem Lidé Přerova.

Dílo fotografa Jana Saudka si mohli v Olomouckém kraji připomenout zájemci také loni. Vlastivědné muzeum v Olomouci od května nabídlo průřez jeho celoživotní tvorbou včetně méně známých snímků z raných let, kdy se fotograf zabýval spíše tematikou dětství a rodiny.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Galerie města Přerova

Štítky Jan Saudek, výstava, fotograf, Přerov, galerie, vernisáž, Jindřich Štreit, Vlastivědné muzeum v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava fotografa Jana Saudka v Přerově nabídne stovku snímků. Vernisáž je v pátek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.