Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Bude letošní návštěva opět rekordní? Na Helfštýn zatím zavítalo více než sto tisíc lidí

Středověký hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou během letošního roku navštívilo více než 100 tisíc lidí. Dosavadní rekord návštěvnosti je 116 tisíc. Vysokým návštěvám pomohlo 30 akcí i oceňovaná rekonstrukce paláce.

Stotisícovou hranici návštěvníků překročil hrad na konci září. „Stotisícovou návštěvnost zaznamenala na hradě již moje předchůdkyně Marcela Kleckerová v 90. letech. Loni jsme měli dohromady rekordních 116 tisíc návštěvníků. Uvidíme, zda toho dosáhneme i letos,“ uvedl kastelán Jan Lauro.

Podle kastelána za nárůst návštěvnosti může také otevření zrekonstruovaného renesančního paláce. Projekt získal předloni několik tuzemských i světových ocenění. „Letos se na návštěvnosti také podepsal také již tradičně Hefaiston, čtyři velikonoční dny, ale i novoroční výstup, který každoročně navštěvuje víc a víc lidí,“ vysvětlil vysoké počty návštěvníků Lauro.

Muzeum k 450. výročí Univerzity Palackého vystavuje originál zakládací listiny a historická žezla

Originál zakládací listiny Univerzity Palackého v Olomouci podepsaný císařem, barokní portréty zakladatelů nebo původní a současná žezla včetně jednoho zapůjčeného z univerzity v rakouském Innsbrucku mohou nyní vidět návštěvníci dvou výstav ve...

Na Helfštýně ale na velký počet kulturních a společenských programů nenaváží. „Rak 2024 přinese akcí o něco méně, o to více se budeme soustředit na jejich zlepšení. Letos bylo v součtu 26 akcí, v následující sezóně to bude zhruba 20,“ dodal kastelán.

Více než 100 tisíc lidí zaznamenali na Helfštýně i v minulosti. Například druhá nejvyšší návštěvnost je z roku 2007, kdy na hrad přijelo 107 702 lidí. Letos bude hrad otevřen ještě v říjnu a listopadu. Tento měsíc každy den, kromě pondělků a v listopadu potom o víkendech. „Záležet bude i na počasí,“ uzavřel Lauro.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto hrad Helfštýn

Štítky Helfštýn, Přerovsko, Týn nad Bečvou, návštěvnost, rekord, hrad, turismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude letošní návštěva opět rekordní? Na Helfštýn zatím zavítalo více než 100 tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.