Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Olomouckou Opletalovou ulicí plují manty. Od místních sklízí pozitivní ohlasy

Novou ozdobou historického jádra Olomouce jsou manty obrovské. Ocelové plastiky se vznášejí nad Opletalovou ulicí u Horního náměstí. Vydržet by tam měly až do konce příštího září v rámci festivalu Sculpture Line.

Rušnou Opletalovu ulici, která vede od tramvajové zastávky U Svatého Mořice na Horní náměstí nově zdobí sochy vodních živočichů. Umělec Michal Trpák své dílo z perforované oceli pojmenoval Andělé moří.

Olomouc oslaví výročí republiky: centrem projde lampionový průvod, chystá se i ohňostroj

I letos se chystá město Olomouc na oslavy výročí vzniku samostatného československého státu. Součástí programu bude tradičně pietní akt u pomníku T. G. Masaryka na Žižkově náměstí, kterému bude předcházet lampionový průvod z centra města.

„Jsou to manty, ale já jim říkám andělé moří,“ vysvětlil Trpák, který sám sebe považuje za věřícího ateistu. Podle vedoucího oddělení kultury na magistrátu Radima Schuberta nebyl výběr místa náhodný. „Opletalova ulice vede na Horní náměstí kolem kostela svatého Mořice. Andělé jakoby z něj vylétali,“ odůvodnil v tiskové zprávě Schubert.

Ohlasy kolemjdoucích Olomoučanů jsou kladné. „Moc se mi sochy líbí, jsou super,“ ohodnotila novou výzdobu kolemjdoucí studentka Izabela Wáclawková, přičemž pozitivní postoj vyjádřili i další. „Velmi mě to oslovilo. Líbí se mi, že rejnoci netradičním způsobem narušilo to olomoucké barokní prostředí,“ sdělila v rychlosti další studentka.

Podle Wáclawkové je zároveň označení Andělé moří trefné. „Určitě ano, ony se vlastně taky takhle vznáší v těch mořích,“ navázala. Další z kolemjdoucích si v první řadě nebyla jistá s přirovnáním mořského živočicha k andělům. „Ty ploutve vlastně vypadají trochu jako křídla,“ dodala vzápětí.

Policejní pes Umpalumpa vypátral skupinu šestadvaceti migrantů ze Sýrie. Ukrývali se u Mohelnice v lese

Skupinu šestadvaceti migrantů ze Sýrie odhalil poblíž odpočívadla mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou na Šumpersku policejní pes. Běženci, mezi kterými byla i jedna žena, se ukrývali v lese. Dva pašeráci z ciziny skončili ve vazbě, hrozí jim osm...

Michal Trpák pochází z Českých Budějovic. V Českém Krumlově absolvoval střední kamenosochařskou školu a následně Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Doktorandské studium absolvoval na Akademii umění v Banské Bystrici.

Trpák rád instaluje sochy do vzduchu, do veřejného prostoru nad hlavy lidí. „Baví mě to změněné vnímání a pocit svobody letu. A protože jsem zároveň potápěč, tak mě baví i volnost pohybu ve vodě. Manty jsou krásná ladná zvířata a pro mě i symbol andělů moří,“ rozvedl označení sochař. „Proč by vlastně andělé nemohli mít různé podoby? Takže je to taková metafora v ulici,“ navázal Trpák s tím, že s mantami se setkal při potápění v Egyptě.

Sochy jsou z perforovaného plechu na vnitřní konstrukci. „Pracuji s různými materiály, protože rád zkouším nové technologie, nové materiály, takže pro každou instalaci volím jiný přístup,“ uvedl Trpák, který pracuje i s kamenem nebo dřevem. Na kontě má přitom už stovky děl a manty ztvárnil i z dalších materiálů.

Sculpture Line letos probíhá ve 25 městech šesti zemí. Olomouc je součást festivalu od roku 2018. Mezi nejoblíbenější díla patřila Chobotnice od Viktora Paluše v jezírku Smetanových sadů, nejkontroverznější pak Stvůra Jana Dostála vedle fontány u altánu a lidoopi čínského Liu Ruowanga.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Konečný, Stanislav Heloňa, Blanka Martinovská

Štítky Manty obrovské, Sculpture Line, kultura, Olomouc, Opletalova ulice, sochy, sochařství, skulptury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouckou Opletalovou ulicí plují manty. Od místních sklízí pozitivní ohlasy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.