Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Magicky zasněžená náplavka v Olomouci zve na premiéru vánočních trhů i zimní výletní plavby

, aktualizováno 5. prosince 2023, 10:46

Do adventního stylu se v tomto týdnu naladí náplavka u řeky Moravy v Olomouci, kde proběhne první ročník vánočních trhů. Sváteční dění v jedinečném prostoru začne od úterý mikulášským programem a potrvá až do neděle. Na nábřeží vyrostou také stánky s různorodým sortimentem, letošní novinka má být také určitou alternativou k rušnějšímu centru města.

Nábřeží Josefa Jařaba, pojmenované po nedávno zesnulém prvním polistopadovém rektoru Univerzity Palackého, bude letos poprvé i dějištěm Vánoční trhů. Vydlážděný prostor koryta vodního toku oživí dekorace, stánky i kulturní program. „Náplavka je nyní krásně bílá, u vstupů budou stromečky nazdobené od dětí z mateřských školek. Sortiment stánků jsme se snažili sestavit tak, aby byla nabídl dárky i zahřátí. V prodeji tak bude medovinka, víno či svařáky od vinařů i speciální drinky, mošty či pečené čaje a další občerstvení. Návštěvníci si budou moct vybrat i z výrobků ze sklárny či další řemeslné produkty,“ uvedla za organizátory z Olomoucké vinné společnosti Jana Šubová.

Na drtivé většině náměstí a návsí nejen v Olomouckém kraji září krásně zdobené vánoční stromy. Které město má ve svém centru ten nejhezčí strom s nejlépe sladěnými působivými dekoracemi? Hlasovat můžete v tradiční anketě na konci článku.

V úterý 5. prosince od 16 hodin dorazí na náplavku mikulášská družina, za dětmi dorazí Mikuláš, čerti i anděl. V dalším průběhu týdne budou odpoledne i večery patřit koncertům či divadlu.  „Po celou dobu je připravený moc pěkný program tak, abychom denně nasávali atmosféru adventu a třeba se šli projít náplavkou. Je to krásné místo uprostřed města a tak blízko přírodě. Věřím, že rozsvícením této náplavky v době adventu na skoro jeden týden uděláme radost nejenom občanům Olomouce ale i turistům, a vznikne tak nová tradice,“ říká zástupkyně pořádající společnosti.

Po řece Moravě se i v zimě plaví v hanácké metropoli Ololodě, které už jsou převlečené do zimního hávu se světelnými řetězy. Z náplavky tak mohou zájemci vyrazit i na poznávací výletní plavbu, podle zakladatele Ololodí Šimona Pelikán v nejkouzelnějším období. „Loď je zateplena, vybavena kamny, vánočně nazdobena a plavby si tak cestující užijí v suchu a teple. K tomu budou na palubě podávány horké punče, ve variantě alko pro dospělé i nealko pro děti,“ říká kapitán Šimon Pelikán. Na náplavce bude v průběhu adventních víkendů i Olopoint, který také nabídne kolemjdoucím občerstvení.

Samotné vánoční trhy na náplavce skončí v neděli 10. prosince, závěrečným bodem programu je show děsivých čertů Krampus od 16 hodin, na kterou naváže koncert skupiny Sugar & Spice Holding Company.

Vánoční náplavka
5. – 10. 12. 2023
Denně od 10 do 20 hodin
Program:
5. 12. 16:00 – 20:00 Divadelní soubor Kucmoch – Mikulášský program
6. 12. 16:00 Vlna, 18:00 Lukáš Mareček
7. 12. 16:00 Hamanaca, 17:00 Ohnivá show, 18:00 Homebwoyrasta
8. 12. 16:00 Tereza Kniežová – harmonikářka, 18:00 Cimbal Hell Band
9. 12. 15:00 Pohádka o zlatém prasátku, 16:00 Bobule – pěvecký soubor, 17:00 Pražský výběr tribute, 19:00 Matěj Plíhal
10. 12. 16:00 Krampus čerti, 18:00 Sugar & Spice Holding Company
Zdroj: Olomoucká vinná společnost

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Andreáš

Štítky Vánoce, vánoční trhy, náplavka, trhy náplavka, Mikuláš, Krampus, Ololoď, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magicky zasněžená náplavka v Olomouci zve na premiéru vánočních trhů i zimní výletní plavby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.