Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Jedinečná atmosféra i neustálé vyklízení. Vánoční trhy na olomoucké náplavce prošly testem

Na takřka čtyři sta metrů dlouhé náplavce u řeky Moravy v Olomouci bylo zejména o víkendu rušno. Ve vydlážděném prostoru, který je součástí upraveného koryta řeky, se poprvé konaly vánoční trhy. Ty přinesly návštěvníkům pohodovou atmosféru v netradičním prostředí. Stánkaři ale zažili náročnější chvíle, náplavka musela být podle provozního řádu na každou noc kompletně vyklizená.

Mikulášským programem v úterý 5. prosince startovaly první vánoční trhy na náplavce v Olomouci, adventní dění u řeky trvalo až do neděle 10. prosince. „Z pohledu komentářů lidí se akce vydařila, zóna je opravdu pěkná, romantická a zajímavá. Určitě má potenciál, ale musíme vyladit s Povodím Moravy podmínky. Nikdo nám nespadl do vody, nikomu se nic nestalo, z tohoto pohledu jsme také spokojení,“ usmála se po náročných šesti dnech organizátorka Jana Šubová z Olomoucké vinné společnosti.

Na drtivé většině náměstí a návsí nejen v Olomouckém kraji září krásně zdobené vánoční stromy. Které město má ve svém centru ten nejhezčí strom s nejlépe sladěnými působivými dekoracemi? Hlasovat můžete v tradiční anketě na konci článku.

Výzvou pro prodejce a pořadatele totiž byla zejména nastavená striktní pravidla pro vyklízení oblasti, která je primárně korytem vodního toku a vznikla při budování II. B etapy protipovodňových opatření. Stánky se zbožím i občerstvením, koše na oheň, odpadkové koše i pódium tak museli pracovníci vždy večer kompletně sbalit a druhý den dopoledne opět instalovat zpátky. „Budeme každopádně usilovat o změnu provozního řádu, aby v měsících jako je prosinec, kdy nehrozí nějaká povodeň, nebylo nutné všechno na každou noc skládat. Prodejcům to dost znepříjemnilo situaci. Jinak si myslím, že akce byla úspěšná. Je to podle mě vhodná alternativa k více davovým trhům na náměstí. S osvětlenou lodí to působilo na náplavce moc pěkně,“ komentoval náměstek olomouckého primátora pro oblast kultury Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Pro specifické prostředí Nábřeží Josefa Jařaba by podle něj bylo potřeba zabezpečit odpovídající opatření. „Nastavily by se mechanismy, aby byl někdo neustále na telefonu, kdyby se zvedala hladina a podobně. To teď být nemusí, ale takový systém by se dal zajistit. O tom všem budeme ale teprve jednat,“ říká náměstek.

Atmosféru ve vydlážděném prostoru dotvořila bohatá sněhová nadílka, což na druhou stranu přineslo i určitou komplikaci se zimní údržbou, kterou technické služby v tomto místě primárně nezajišťují. „I tato záležitost se bude řešit. Všechny tyto podněty máme sepsané a budeme je projednávat na další rok,“ podotkl Viktor Tichák.

Líbí se vám nápad vánočních trhů na olomoucké náplavce?

Celkem hlasovalo741 čtenářů

I přes nesnadné podmínky se zástupci Olomoucké vinné společnosti nebrání  myšlenkám na další ročník. Vánoční trhy zakončila úspěšná show Krampus čertů, kterou si nenechaly ujít stovky lidí. „Nebylo to jednoduché. Je to pěkná zóna na vytvoření jarmarku každý víkend před Vánoci. V týdnu už je oblast prázdnější, přijdou se podívat spíš jen lidé z okolí. Všichni známe předvánoční shon a je těžké v průběhu pracovního týdne vypnout a hledat místo s vánoční atmosférou. Čekala jsem větší návštěvnost, ale je pravda, že jsem možná rozmlsaná z akcí na náměstí nebo v parku. O dalších vánočních trzích na náplavce je potřeba rozhodnout už brzy, aby se mohly dát do kalendářů akcí a zvát turisty. Ukázalo se, jaké rezervy náplavka má a podle letošních poznatků se bude dál s prostorem pracovat,“ shrnula Jana Šubová.

„Akce Olomoucké vinné společnosti byla součástí pilotního roku kulturního programu na náplavce. Jsme rádi, že se tato varianta vyzkoušela,“ doplnil primátorův náměstek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, náplavka, trhy náplavka, Mikuláš, Krampus, Ololoď, Olomouc, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Jedinečná atmosféra i neustálé vyklízení. Vánoční trhy na olomoucké náplavce prošly testem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.