Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Poezie techniky. Výstava v prostějovském muzeu představuje výtvarníka Kamila Lhotáka

Grafiky, akvarely a koláže Kamila Lhotáka ze soukromých sbírek představuje výstava Poezie techniky v prostějovském muzeu. Samouk s poetickým pohledem na svět a nadšením pro techniku byl jedním ze zakládajících členů Skupiny 42 a vždy tíhnul k avantgardě. Výstava končí ve druhé polovině ledna.

FOTOGALERIE: Kamil Lhoták v prostějovském muzeu

Úterý, 12. prosince 2023, 20:32

FOTOGALERIE: Kamil Lhoták v prostějovském muzeu
FOTOGALERIE: Kamil Lhoták v prostějovském muzeu

Kamil Lhoták je známý jako návrhář kostýmů, ilustrátor, grafik a malíř, podílel se také zhruba na dvanácti filmech, jako například Veselý cirkus, Vzorný kinematograf Haška Jaroslava nebo To jsou bratři v triku 1956. 

"Výstava děl oblíbeného umělce Kamila Lhotáka, samouka s poetickým pohledem na svět a nadšením pro techniku představuje především grafiky, ale také akvarely a koláže ze soukromé kolekce sběratele Radovana Špačka. Sbírka vznikala posledních sedmnáct let," láká kurátorka Markéta Hamzová.

Výstava ukazuje Lhotákovu tvorbu od úplně první litografie z roku 1944 přes oblíbené náměty portrétů a techniky až po drobné grafické listy, pf a exlibris. Lhoták byl jedním ze zakládajících členů Skupiny 42. Přestože vystudoval právnickou fakultu, od mládí tíhnul k modernímu umění a především k předválečné avantgardě. "V jeho tvorbě najdeme odkazy na soudobé umění, například tvorbu Roye Lichtensteina a na tehdy nové umělecké směry jako op-art," upozornila Hamzová.

Kamil Lhoták neměl lehký život, v roce 1915 ve třech letech onemocněl obrnou, která mu způsobila celoživotní kulhání. V roce 1938 se oženil s židovkou Herthou Guthovou, po celou druhou světovou válku tak manželům hrozil transport do koncentračního tábora. Stal se členem Umělecké besedy a spoluzakládal Skupinu 42. Jezdil do Paříže, ale prošel krizí a rozvodem, protože nepatřil mezi oficiálně podporované umělce. Jako úplně první československý malíř však v roce 1980 obdržel významnou Herderovu cenu. Zemřel v roce 1990.  

Výstava Poezie techniky je k vidění v hlavní budově prostějovského muzea do 21. ledna. 

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky Kamil Lhoták, Poezie techniky, výstava, technika, muzeum, Roy Lichtenstein, Paříž, druhá světová válka, Umělecká beseda, Skupina 42, malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Poezie techniky. Výstava v prostějovském muzeu představuje výtvarníka Kamila Lhotáka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.