Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zábřežský kulturák se změní v moderní centrum s novou dostavbou. Investice přesáhne 80 milionů

Přes padesát let staré kulturní centrum v Zábřehu projde komplexní proměnou za více než 80 milionů korun. Kromě stavebních úprav současných prostor se objekt rozšíří o novou přístavbu a získá také moderní audiovizuální vybavení. Práce se mají rozběhnout v lednu a potrvají přibližně rok.

Kulturní dům v Zábřehu na ulici Československé armády funguje od roku 1971, kdy jej občané postavili svépomocí v rámci takzvané akce Z. Po více než padesáti letech se důležité zařízení promění podle dlouho připravovaného projektu. Hodnota přestavby dosahuje částky přes 78 milionů korun včetně DPH.

Olomouc začne s přípravou spojení divadla a filharmonie, diskutovaný krok potvrdilo zastupitelstvo

Většinou 29 hlasů ze 44 přítomných zastupitelů schválili představitelé Olomouce další následování nového modelu fungování Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Proti plánované transformaci, která má podle analýzy přinést...

„Rekonstrukce kulturního domu v Zábřeze je nadčasovou investicí, která přináší kvalitní zázemí pro kulturu a posiluje společenské pouto v srdci města. Během roku se dosluhující objekt ze sedmdesátých let promění v moderní kulturní centrum celého regionu,“ věří starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL).

Hlavní sál tak čeká výměna podlah, obložení, vzduchotechniky či osvětlení. Součástí projektu je i modernizace šaten pro účinkující či pořízení nejmodernějšího zařízení do zvukové kabiny, audiovizuální technika přijde na 9,2 milionu korun. Prostory kulturního domu se rozšíří o přístavbu směrem k ulici Postřelmovská. „Ta bude obsahovat nové hygienické zařízení, infocentrum s recepcí, důstojné zázemí pro občerstvení návštěvníků i dosud chybějící skladovací prostory. Nové řešení mimo jiné podstatně zlepší užitnou hodnotu předsálí i celého vstupního prostoru kulturního domu. Rekonstrukce se výrazně dotkne i druhého patra. Kanceláře, klubovny, malý sál i hygienické zázemí budou modernizovány, přičemž následné zateplení objektu posílí energetickou efektivitu budovy,“ vylíčila benefity plánované rekonstrukce mluvčí města Lucie Mahdalová.

Po dobu rekonstrukce bude městská společnost Zábřežská kulturní fungovat v provizorním režimu. Program na rok 2024 se přesune do kina Retro. „I přes jisté provizorium i tady našim návštěvníkům nabídneme řadu atraktivních divadel, koncertů či zábavných pořadů. Výhodou klimatizovaného kinosálu je zejména elevace a pohodlné sezení. I když má oproti kulturnímu domu výrazně omezenou kapacitu, jeho bonusem je vysoký komfort pro návštěvníky,“ uvedl na webu města jednatel Zábřežské kulturní Zdeněk David.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BDA architekti, Město Zábřeh

Štítky Investice, stavba, rekonstrukce, kulturní dům, kulturní centrum, Zábřeh, Olomoucký kraj

Zábřežský kulturák se změní v moderní centrum s novou dostavbou. Investice přesáhne 80 milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.