Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Začalo to v Prostějově. Muzeum připomíná legendu, Ha(nácké)Divadlo slaví padesát let

Prostějov si dnes připomene padesát let od vzniku legendárního Hanáckého divadla, které za totality šířilo svobodné umění a ze kterého vzešel jeden z nejpozoruhodnějších divadelních souborů současnosti, brněnské HaDivadlo. K padesátiletému výročí vzniku prostějovské muzeum připravilo výstavu, vernisáž se koná dnes v Galerii Špalíček.

Vernisáž proběhne v Galerii Špalíček v pátek 22. března v 17 hodin. Návštěvníci budou mít příležitost nahlédnout do historie významné prostějovsko-brněnské divadelní scény, ale také setkat se s pamětníky a současnými členy souboru.

"Výstava HaDivadlo 50 představuje vznik a rozvoj Hanáckého divadla od jeho počátků v roce 1974 až po jeho současnou podobu v brněnské Alfa pasáži. Divadlo bylo založeno s vizí naplnit kulturní politiku strany, ale jeho zakladatelé brzy přešli k budování avantgardního nonkonformního divadelního prostoru,“ popisuje historické pozadí kurátor výstavy Václav Horák.

Na vernisáži se návštěvníci budou moci setkat s pamětníky, například s prvním režisérem divadla Svatoplukem Válou nebo tajemníkem Milošem Forstem, přítomen bude také jeden z prvních herců Miloslav Maršálek, který je zároveň i nejdéle hrajícím hercem v divadle, protože je stále členem souboru. 

Ze současných herců přijedou například Cyril Drozda, Marie Ludvíková nebo Sára Venclovská. "Z Brna do Prostějova na vernisáž přijede plný autobus,“ potvrdila intendantka HaDivadla Anna StránskáNa instalaci výstavy se podíleli přímo pracovníci z HaDivadla ve spolupráci s architektem Vojtěchem Ruderferem.

První místnost výstavy je věnována prostějovským kořenům, v následujících místnostech se historie přesouvá do brněnské Alfa pasáže. "Na výstavu jsme přivezli i řadu divadelních kulis a prvků, které doplňují dobové fotografie, plakáty a panely tak, aby návštěvník nasál i trochu divadelní atmosféry," podotkl autor výstavního konceptu a spolupracovník HaDivadla Michal Stránský.

K padesátiletému výročí vzniku HaDivadla natáčí Monika a Břetislav Rychlíkovi pro Českou televizi dokument, jehož součástí bude i dnešní vernisáž v prostějovském Špalíčku. Výstava zde bude probíhat do 2. června letošního roku.

Básnit jako Wolker. Prostějovské muzeum otevřelo interaktivní expozici k poctě slavného rodáka

Před sto lety ve věku 23 let podlehl tuberkulóze mimořádně nadaný básník Jiří Wolker z Prostějova, jeho rodné město si výročí úmrtí slavného rodáka připomíná také unikátní výstavou. Nová stála expozice inovativním způsobem propojuje historii,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HaDivadlo

Štítky HaDivadlo, výročí, legenda, výstava, herci, Prostějov, muzeum, divadlo, vernisáž, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo to v Prostějově. Muzeum připomíná legendu, Ha(nácké)Divadlo slaví padesát let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.