Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Básnit jako Wolker. Prostějovské muzeum otevřelo interaktivní expozici k poctě slavného rodáka

Před sto lety ve věku 23 let podlehl tuberkulóze mimořádně nadaný básník Jiří Wolker z Prostějova, jeho rodné město si výročí úmrtí slavného rodáka připomíná také unikátní výstavou. Nová stála expozice inovativním způsobem propojuje historii, Wolkerův literární odkaz a také nové technologie. S využitím umělé inteligence si mohou návštěvníci Muzea a galerie v Prostějově vyzkoušet vytvořit poezii inspirovanou právě Wolkerem.

Jiří Wolker zemřel 3. ledna 1924, pietním setkáním u jeho hrobu v den stého výročí úmrtí slavného básníka začal v Prostějově takzvaný Wolkerův rok. Již v lednu proběhl například tematický ples v duchu 20. let minulého století, dalšími kulturními akcemi jsou také výstavy v Muzeu a galerii v Prostějově. Ke dvěma výstavám nazvaným RE-WOLKER a Wolkerovy lásky se přidala také jedinečná stálá expozice #JIRIWOLKER.

Ve výstavních prostorách se snoubí minulost se současnými inovacemi. „Naší ambicí bylo vytvořit expozici, která bude nejen informovat, ale i inspirovat. Jiří Wolker nebyl jen básníkem, byl vizionářem, jehož slova mají stále co říci,“ říká ředitelka Muzea a galerie Prostějov Veronika Hrbáčková.

Prostějov si dnes připomene sté výročí úmrtí rodáka a básníka Jiřího Wolkera. Akce budou probíhat celý rok

Prostějov si dnes připomene sté výročí úmrtí básníka Jiřího Wolkera, který se zde v roce 1900 narodil. Po celý rok pak budu na programu výstavy, komentované prohlídky, festival poezie i módní přehlídky zaměřené na první republiku a na jednoho z...

Architektonického ztváření expozice se ujali Petr Jakšík a Tereza Pavlíčková a využili nejmodernější digitální technologie, aby návštěvníkům umožnili ponořit se do Wolkerova světa. „Expozice není jen o prohlížení, je o zážitku. Pomocí umělé inteligence mohou návštěvníci vstoupit do dialogu s Wolkerovými texty a vizemi,“ popisuje v tiskové zprávě Jakšík.

Nová expozice by měla také inspirovat k vlastní literární tvorbě. „Díky interaktivnímu počítači s umělou inteligencí může každý návštěvník vytvořit vlastní dílo inspirované Wolkerem, které bude okamžitě projektováno na stěnu a sdíleno pod hashtagem #jiriwolkermgp. Nejzajímavější příspěvky budou pak nejen sdíleny na sociálních sítích, ale budou i zpracovány do knižní publikace,“ přiblížila mluvčí muzea Renata Janečková.

Další rozměr Wolkerova odkazu přinášejí doprovodné výstavy, RE-REWOLKER a Wolkerovy lásky, které představující díla Luďka Bárty, Michala Zajačka a Miloše Karáska. „Všechny expozice nejen že osvětlují význam Jiřího Wolkera jako básníka, ale také jako symbolu Prostějova, přičemž muzeum hraje klíčovou roli v uchovávání a prezentaci kulturního dědictví města, ve kterém budou aktivity s wolkerovskou tematikou probíhat celý rok 2024,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum a galerie v Prostějově

Štítky Kultura, výstava, literatura, historie, Wolker, Jiří Wolker, Wolkerův rok, Prostějov, Muzeum a galerie v Prostějově, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Básnit jako Wolker. Prostějovské muzeum otevřelo interaktivní expozici k poctě slavného rodáka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.