Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Rekonstrukce a natáčení operety. Zámek v Čechách pod Kosířem se chystá na nadcházející sezonu

Na první pohled se může zdát, že zámky a hrady po celé republice spí zimním spánkem. Realita je ale taková, že se řada z nich připravuje na stále blížící se turistickou sezónu. Na zámku Čechy pod Kosířem letos krom úklidu a příprav na sezónu připravují hned tři rekonstrukční práce.

„Krom úklidu a příprav na novou sezonu se snažíme o zvelebování nejen zámecké expozice,“ informoval zámek Čechy pod Kosířem na Facebooku. Letos zámek na Prostějovsku chystá hned tři rekonstrukce, natáčení filmu a zapojení se do jedné celorepublikové akce.

„Měly by se začít opravovat zámecké rybníky, potom pískovcový sokl na zámku a kotelna,“ vyjmenoval chystané práce v zámeckém areálu jeho kastelán Martin Váňa. Za nejvýznamnější považuje zmiňovanou rekonstrukci zámeckých rybníků.

„Tam máme už stavební povolení a máme nachystaný projekt. Olomoucký kraj už vyčlenil finanční prostředky do letošního rozpočtu a teď se čeká už jen na vyřešení jedné dotace, jestli na to přispěje či nikoliv,“ objasnil situaci kastelán s tím, že by na přelomu jara a léta měla proběhnout veřejná soutěž a na podzim by už měly práce začít.

Muži nelenili a vytáhli řidiče z hořícího automobilu, zachránili mu život. Ostatní si požár natáčeli na mobily

Tragicky mohl skončit loni v listopadu požár osobní automobilu na dálnici směrem na Mohelnici. Řidič byl v šoku a nemohl se sám dostat ven, naštěstí jeli kolem Josef Faltýnek a Jaroslav Hetmánek, kteří ho z hořícího vozu vytáhli, a zachránili mu...

Rekonstruovat se bude letos taktéž v zámeckých interiérech. Zajímavou opravou by mělo projít takzvané „králičí“ pletivo na zámecké knihovně, která ukrývá vice než 5 tisíc svazků. „Rekonstrukce v zámeckých interiérech jsou ale nepřetržitě,“ doplnil Váňa.

Krom rekonstrukce přijde zámek také s novinkami v expozici. „Nově bude vystavená fotografie ženská linie rodu Silva-Tarouců. To byl šlechtický, kterému zámek původně patřil a letos nás dokonce navštívil,“ uvedl kastelán.

Zámek coby filmové kulisy

Na začátku léta by se zámek měl stát dějištěm natáčení filmové operety. „Prvního a druhého července tak bude na zámku zavřeno, protože se v interiérech bude natáčet,“ vysvětlil Váňa s tím, že se uzavření bude týkat pouze interiéru zámku. Areál spolu s kavárnou by měl zůstat otevřený. Filmovat by se ale mělo i následujících 14 dní. „Lidi se tak budou moct přijít podívat i na samotné natáčení,“ dodal.

Letos se zároveň zámek poprvé zúčastní celorepublikové Muzejní noci. „Spojili jsme se s dalšími aktéry v kultuře v Čechách pod Kosířem, kde máme asi nejhustější síť expozic na člověka,“ popsal se smíchem. Spolu s Muzeem kočárků a hasičským muzeem v přilehlé obci nachystá vedení zámku večerní stezku po zmiňovaných třech lokalitách. „Kdo to zvládne absolvovat při svíčkách nebo lucerničkách, tak bude mít projížďku v kočáře kolem malého rybníku,“ uzavřel Váňa.

Zámecké brány se návštěvníkům letos otevřou na Velký pátek 29. března. Na velikonoční víkend bude program nachystaný taktéž na Hradě Helfštýn, kde proběhne vystoupení Studia bez kliky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Čechy pod Kosířem

Štítky Čechy pod Kosířem, zámek, památky, Olomoucký kraj, turistická sezóna, zámky, hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce a natáčení operety. Zámek v Čechách pod Kosířem se chystá na nadcházející sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.