Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vzpomínka na slavného hudebníka: na Kytarovém rekordu v Přerově zazní ikonická píseň Pavla Nováka

Hromadné setkání kytaristů na hradbách v Přerově letos ponese také motiv vzpomínky na zpěváka Pavla Nováka. Přerovský patriot by letos slavil osmdesátiny, nad řekou Bečvou tak mimo jiné zazní v podání desítek hudebníků jeho známá píseň Nádherná láska. Akce zvaná Kytarový rekord letos proběhne 1. května, nejvyšší počet muzikantů se happeningu zúčastnil v roce 2019 – tehdy jich bylo 143.

Na osmý ročník hudební exhibice se může přihlásit každý hráč na kytaru, ale i na další strunové nástroje - v minulých ročnících znělo na hradbách například také banjo nebo ukulele. Vedle klasické skladby Jimiho Hendrixe Hey Joe, spjaté s hudebním podnikem od prvního ročníku, zazní letos u příležitosti nedožitých narozenin zpěváka, skladatele, spisovatele Pavla Nováka píseň Nádherná láska. „Původně se jmenovala Che Sara a je coververzí slavné italské balady, nejčastěji ji známe v podání Ricchi e Poveri,“ uvedla spoluorganizátorka akce Lada Galová.

Kytaristé na hradbách společně zahrají šest skladeb. Pořadatelé již odtajnili i další letošní skladby. Těmi jsou Jako kotě si příst, věnovaná stému výročí narození Jiřího Grossmanna a 65. výročí založení divadla Semafor, chybět nebude píseň Jo třešně zrály, kterou zpíval Waldemar Matuška, nebo Amerika od kapely Lucie. „Poslední vybranou písní bude Have You Ever Seen The Rain? od legendárních Creedence, která nás svou atmosférou přenese do atmosféry Woodstocku. Pro účast na rekordu stačí nacvičit klidně jen jednu skladbu,“ zdůraznil pořadatel akce Pavel Ondrůj.

Zájemci, kteří se chtějí účastnit této akce, se mohou hlásit na webu Nadačního fondu Blues nad Bečvou. Najdou na ní akordy, noty a tabulatury skladeb, které na hradbách zazní.

Archeologové našli starou pivní láhev s nápisem. Dokládá slávu zaniklého přerovského pivovaru Šilhavých

Více než sto let starou pivní láhev ze slavného a dnes již zaniklého přerovského pivovaru Šilhavých objevili archeologové při opravách jedné z budov muzea na Horním náměstí v Přerově. Pivovar stával na pravém břehu řeky Bečvy. V domě se našly i...

Rekordní počet 143 kytaristů se sešel pod hradbami v Přerově naposledy 1. května 2019, tehdy hráči dvojnásobně překonali dosavadní maximum z předchozího roku. Další ročníky již poznamenala pandemie koronaviru a navíc se různě posouvaly v termínech podle opatření, tradice se však nepřerušila.

Přerov je podle pořadatelů jediným městem na Moravě, kde se akce tohoto druhu koná. Organizátoři se inspirovali obdobnou tradicí v sousedním Polsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bohumil Kratochvíl

Štítky Kultura, akce, setkání, hudba, Kytarový rekord, Přerov, Pavel Novák, Blues nad Bečvou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzpomínka na slavného hudebníka: na Kytarovém rekordu v Přerově zazní ikonická píseň Pavla Nováka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.