Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vlastivědné muzeum představuje nejstarší fotografie Olomouce. Výstava je otevřená jen do konce března

Jen do konce března mohou zájemci navštívit dlouho očekávanou unikátní výstavu nejstarších fotografií Olomouce v Mánesově galerii zdejšího Vlastivědného muzea. Hlavním lákadlem jsou snímky berlínského fotografa Hermanna Haubenreissera pořízené v září roku 1860.

"Tato komorní výstava představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do historie města. Vzácné fotografie Hermanna Haubenreissera byly uložené až do roku 1961 ve střešní makovici radniční věže a zachycují Horní náměstí a sloup Nejsvětější Trojice. Haubenreisserovy snímky jsou zajímavé nejen pro svou ikonografickou hodnotu, ale také pro způsob, jakým byly pořízeny a zachovány," láká mluvčí muzea Jiří Kutal.

Výstava představí také úplně nejstarší fotografii Olomouce od Jakoba Höflingera. "Kromě těchto pozoruhodných kousků budou k vidění snímky ateliéru A. Pichler & spol., portrétní vizitkové fotografie a další ukázky z období raného vývoje fotografie," dodal Kutal.

Pro návštěvníky je k dispozici také digitální dotyková obrazovka, která umožňuje srovnání historických snímků s moderními fotografiemi města, pořízenými ze stejných míst jako dobové snímky. Dalším lákadlem výstavy je fotokoutek, kde si návštěvníci mohou udělat snímek v dobových kostýmech.

Zpátky do dob olomoucké pevnosti. Badatel objevil nejstarší fotografii hanácké metropole

Jak vypadal výhled z dnešní obchodní Galerie Moritz v centru Olomouce před 170 letech zjistil v zámořských archivech olomoucký badatel Petr Hofman. Podařilo se mu objevit pravděpodobně nejstarší známý snímek Olomouce. Mezi lety 1853 až 1855 jej...

Ohodnoť článek

Foto Vlastivědné muzeu v Olomouci

Štítky fotografie, historie, výstava, město, Olomouc, Vlastivědné muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastivědné muzeum představuje nejstarší fotografie Olomouce. Výstava je otevřená jen do konce března  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.