Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mladá kamera slaví padesátiny. Uničovský festival představí 50 snímků talentovaných filmařů

Atraktivní přehlídka filmových snímků Mladá kamera Uničov napíše tento týden své padesáté pokračování. V kině ve městě na Olomoucku bude k vidění symbolických padesát filmů od nadějných tvůrců mladších 30 let. Odborná porota bude hodnotit díla ve třech kategoriích. Mezinárodní festival nabídne i ohlédnutí za předchozími ročníky, besedy či koncerty.

Akce se uskuteční v uničovském kině od čtvrtka do soboty. „O účast v soutěži letos bojovaly téměř dvě stovky filmů. Jejich celková stopáž značně převýšila časové možnosti festivalu, proto z nich organizátoři vybrali symbolických 50, které se publiku a porotě představí ve třech kategoriích, které jsou dále rozčleněny podle věku autorů. Ti se rekrutují jak z řad studentů a absolventů středních i vysokých filmových škol, tak z řad amatérských filmařů a filmových nadšenců,“ uvedl ředitel přehlídky Vojtěch Janoušek.

Nejpočetněji jsou v soutěži zastoupeny hrané filmy, které tvoří více než polovinu soutěžní kolekce. „V jejich tematickém zaměření rezonují problémy, s nimiž se dnes a denně potýká řada lidí: předsudky, netolerance, manipulace, pochybnosti, konzum, osamělost, morální dilemata – a proti nim překonávání vlastních strachů a hledání naděje. Vážný a emocionální přístup ke zvoleným námětům se zdá být jedním z typických rysů nejen mnohých filmů v soutěži, ale i dlouhé řady dalších přihlášených děl," doplnil ředitel.

Oprava historické chlouby Olomouce se blíží. Sloup Nejsvětější Trojice čeká obnova za 30 milionů

Na obnově monumentálního barokního Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci bude pracovat odborný tým akademického sochaře a restaurátora Reného Tikala. Dominantu Horního náměstí zapsanou na seznam světového UNESCO obklopí lešení, práce mají trvat...

Druhá kategorie je zaměřena na animované filmy, představí se jich 13, všechny z tuzemské produkce. Chybět mezi nimi nebude ani snímek Chernobyl nejmladšího letošního účastníka, který si jako prostředek animace zvolil stavebnici Lego. „V soutěži diváci spatří filmy vytvořené nejrůznějšími animačními technikami s širokým tematickým rozpětím: od filmů lyrických a abstraktních až po animovaný dokument o posledních věcech člověka,“ dodal Janoušek.

Třetí kategorii letos představuje devět filmů dokumentárních a experimentálních, mezi nimi také dva dokumenty ukazující několik lidských osudů, do nichž zasáhla současná válka na Ukrajině. Mladá kamera bude i letos mezinárodním festivalem, v soutěži je zařazeno také osm filmů ze zahraničí – tři ze Slovenska a po jednom z Polska, Srbska, Německa, Íránu a Indonésie.

Soutěžní snímky bude posuzovat odborná porota v čele s pedagogem střihové skladby na FAMU Martinem Čihákem. Vedle něj budou o nejlepších filmech rozhodovat zvukař Robert Slezák, který pracoval například na filmech Jan Palach, Promlčeno nebo Poslední závod, scenárista a pedagog Štěpán Hulík, známý například minisériemi Hořící keř, a filmová dokumentaristka Adéla Komrzý. Pátým členem poroty se stane scenárista, herec a režisér Jiří Mádl. Součástí festivalu budou také filmařské konzultace, které bude letos poskytovat motion designér a režisér Lukáš Veverka.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Gabriel

Štítky Kultura, festival, filmový festival, Mladá kamera, Uničov, film, filmová tvorba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladá kamera slaví padesátiny. Uničovský festival představí 50 snímků talentovaných filmařů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.