Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Oprava historické chlouby Olomouce se blíží. Sloup Nejsvětější Trojice čeká obnova za 30 milionů

Na obnově monumentálního barokního Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci bude pracovat odborný tým akademického sochaře a restaurátora Reného Tikala. Dominantu Horního náměstí zapsanou na seznam světového UNESCO obklopí lešení, práce mají trvat nejméně dvě stavební sezony. Nutná a náročná údržba cenné památky vyjde na 30 milionů korun s DPH, významnou část nákladů pokryje dotační podpora.

Podle vedoucího odboru investic olomouckého magistrátu Marka Drešra odborníci Sloup Nejsvětější Trojice naposledy před deseti lety vyčistili a nyní je nutná jeho rozsáhlejší oprava. „Předmětem veřejné zakázky je provedení kompletního restaurátorského zásahu u kamenných i kovových prvků,“ stojí v oznámení o veřejné zakázce. Položkový rozpočet plánovaných úkonů restaurátora čítá třicet stran. Celkové náklady dle smlouvy dosahují 30 milionů korun včetně DPH. „Dotaci máme schválenou v rámci ITI Olomoucké aglomerace v maximální výši 85 procent z celkových způsobilých výdajů,“ podotkl investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO).

Sloup Nejsvětější Trojice se přenesl na radnici. Detailní model přiblíží památku slabozrakým a nevidomým

Speciální dotykový model sloupu Nejsvětější Trojice je nově k dispozici v prostorách olomoucké radnice nejen pro osoby se zrakovým postižením. Občané i turisté mohou díky propracované zmenšenině získat představu o podobě jedné z nejvýznamnějších...

Kolem barokního sloupu bude lešení, s demontáží soch odborníci zatím nepočítají. Až restaurátorský průzkum ale ukáže, jestli to nebude nutné. Komplexní oprava sloupu by měla podle náměstka Tichého trvat nejméně dvě stavební sezony, podle smlouvy je lhůta pro provedení rozsáhlého zásahu o něco delší, a to až 990 dnů od zahájení prací. „Z hlediska předpisů je nutné, aby vzniklo staveniště. Tedy sloup bude muset být v nějaké vzdálenosti obehnaný plotem. Ten by mohl být využitý i pro nějakou uměleckou intervenci, tak jako je řešený plot u proluky vedle Muzea umění Olomouc,“ nastínil náměstek olomouckého primátora pro oblast kultury Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Magistrát připravoval aktuální obnovu historické chlouby Olomouce už několik let, restaurátor Petr Gláser vypracoval takzvané restaurátorské záměry, památku rovněž detailně nasnímal před dvěma lety speciální dron. Kamenná výzdoba unikátního sloupu má podle odborníků poškozený povrch a místy trhliny či dožilé tmely z minulých restaurátorských zásahů. Nedostatky vykazují také například sochy světlonošů v nižší vrstvě sloupu. O něco lepší je podle restaurátorského posudku stav kovových prvků památky.

Olomoucký kraj přitáhl loni rekordní počet turistů, statistiky potěšily i hanáckou metropoli

Zájem turistů o návštěvu či pobyt v Olomouckém kraji překonal loni podle statistik poslední předcovidový rok 2019. V hromadných ubytovacích zařízeních se v regionu ubytovalo takřka osm set tisíc hostů. Jde o nejvyšší číslo za posledních jedenáct...

Poslední velká obnova barokního sousoší trvala téměř rok a půl a skončila v roce 2001. Renovace památky tehdy stála téměř 17 milionů korun. Odborníci mimo jiné sejmuli ze sloupu sochy, které byly v havarijním stavu. Na sousoší pracovala stovka lidí. Restaurování více než 30 metrů vysokého sloupu považovali tehdy odborníci za jednu z nejrozsáhlejších prací v ČR. V následujících letech podstoupila památka několik dalších odborných úkonů. „Jde o velmi podstatný zásah. Organizace UNESCO správně dbá na to, aby památky byly v dostatečné míře a dostatečně často opečovávány. Minulá rekonstrukce proběhla relativně dávno, je potřeba provést další restaurátorský zásah, aby se zmírnil dopad různých vlivů počasí, ale i například holubů a sloup opět ožil,“ poznamenal náměstek Tichák.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup postavili v letech 1716 až 1754. Podle zástupců radnice je sousoší díky zápisu na seznam UNESCO magnetem pro turisty z celého světa, do Olomouce míří kvůli tomu i turisté z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Památka, UNESCO, Sloup Nejsvětější Trojice, Olomouc, oprava, Trojice oprava, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava historické chlouby Olomouce se blíží. Sloup Nejsvětější Trojice čeká obnova za 30 milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.