Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Moravské divadlo Olomouc uvede v nové sezoně dvanáct premiér. Připravuje úpravu cenové politiky

Moravské divadlo Olomouc chystá pro příští sezonu celkem dvanáct premiérových představení, jedna z nich proběhne také na scéně v Červeném kostele. Činohra se zaměří u nově připravovaných titulů na českou dramatiku, dvě premiérové inscenace nabídne baletní soubor a čtyři premiéry pak opera a opereta. Kulturní instituce se nadále potýká s rostoucími náklady, od září počítá se změnou cenové politiky v podobě dynamického vstupného.

„Celkově nás čeká deset velkých premiér v divadle, jedna pohádka a jedna premiéra mimo prostory našeho divadla. Doufáme, že nadcházející sezona udělá všem Olomoučanům velkou radost, stejně jako ta dosavadní. Ta zatím vypadá, že bude rekordní – co se týče návštěvnosti i tržeb, a to máme před sebou ještě tři měsíce a další premiéry,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Činohra se bude v příští sezoně věnovat české dramatice. „Začneme Erbenovou kyticí v režii Mariána Pecka. Navazovat budeme premiérou divadelní prvotiny scénáristy Michala Sýkory s názvem Konečně jsi doma. Půjde o tragikomedii, která je lehkou politickou satirou z české současnosti. Dalším titulem bude autorská Pohádka zakletá do cimbálu v režii Kláry Hanušové,“ přiblížil šéf činohry Roman Vencl.

ANKETA: Olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení filharmonie a divadla. Značky zůstanou zachovány

Olomoucké zastupitelstvo dnes schválilo způsob sloučení Moravské filharmonie Olomouc s Moravským divadlem Olomouc. Obě tradiční značky zůstanou zachovány, symfonický orchestr a třísouborové divadlo budou akorát spadat pod jednu organizaci....

 

V březnu činohra nabídne hru Františka Langera Anděl mezi námi, která se věnuje tématu eutanazie. Další premiérou bude adaptace filmu Chvilky, kterou pro soubor vytvoří a zrežíruje režisérka filmu Beata Parkanová. Poslední premiérou sezony bude hra výrazné osobnosti současného divadla Davida Drábka s názvem Koule. Jde o jednu z nejkontroverznějších her současnosti. „Má za sebou několik soudních sporů, které pro autora dopadly úspěšně,“ podotkl Vencl.

Soubor opery a operety chystá tři standardní a jednu komorní, zato světovou premiéru. Půjde o titul Malý třesk, který budou moci diváci zhlédnout v září v Červeném kostele, režie a dramaturgie se ujme Matyáš Dlab a Lukáš Jiřička z brněnského Terénu. Mezi další tituly patří stěžejní dílo Leoše Janáčka Její pastorkyňa, rodinný titul Jeníček a Mařenka a opera La traviata od Guiseppe Verdiho v režii Michala Háby.

Balet chystá pro sezonu dvě premiéry, první z nich bude Labutí jezero v choreografii Paula Chalmera, který dílo pojme podle šéfa souboru Jana Fouska klasicky. „Druhou premiérou v únoru bude Concerto Fantasy, choreografem bude žádaný americký choreograf Garrett Smith. Balet Moravského divadla uvede tuto choreografii ve světové premiéře,“ doplnil Fousek.

Pro letošní sezonu Moravské divadlo nebude zvyšovat ceny pro předplatitele. Stávající abonenti mohou předplatné obnovit od 2. do 30. dubna. Pro nové zájemce bude v prodeji od 6. května. Zájemci mohou vybírat ze 14 předplatitelských skupin, včetně premiérového, víkendového nebo pohádkového předplatného. Od září by ale mělo dojít ke změně cenové politiky u běžných vstupenek. „Plánujeme zavést dynamické vstupné – včasný nákup přitom zaručí takřka stejnou cenu, vyšší cena však bude u nákupu nejnavštěvovanějších titulů na poslední chvíli," doplnil ředitel Gerneš.

Premiérové tituly sezony 2024/2025
15. 9. 2024        Petr Kofroň, Marek Piaček, Michal Cáb: Malý třesk / opera (světová premiéra, mimo ABO)
27. 9. 2024        Karel Jaromír Erben: Kytice / činohra
18. 10. 2024      Petr Iljič Čajkovskij: Labutí jezero / balet
15. 11. 2024      Leoš Janáček: Její pastorkyňa / opera
6. 12. 2024        Michal Sýkora: Konečně jsi doma! aneb Papírové mausoleum / činohra (světová premiéra)
17. 1. 2025        Engelbert Humperdinck: Jeníček a Mařenka / opera
26. 1. 2025        Klára Hanušová: Pohádka zakletá do cimbálu (dětské ABO)
21. 2. 2025        Philip Glass: Concerto Fantasy / balet (světová premiéra)
14. 3. 2025        František Langer: Andělé mezi námi / činohra
11. 4. 2025        Giuseppe Verdi: La traviata /opera
2. 5. 2025           Beata Parkanová: Chvilky / činohra (světová premiéra)
6. 6. 2025           David Drábek: Koule / činohra
Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo, premiéra, program sezony, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské divadlo Olomouc uvede v nové sezoně dvanáct premiér. Připravuje úpravu cenové politiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.