Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení filharmonie a divadla. Značky zůstanou zachovány

Olomoucké zastupitelstvo dnes schválilo způsob sloučení Moravské filharmonie Olomouc s Moravským divadlem Olomouc. Obě tradiční značky zůstanou zachovány, symfonický orchestr a třísouborové divadlo budou akorát spadat pod jednu organizaci. Radnice si od toho slibuje úspory, větší šanci dosáhnout na dotace a zajištění rozvoje. Proti sloučení protestují odbory ve filharmonii.

"Základním kamenem nové zastřešující instituce je jednoznačně pilíř kulturní, který je tvořen symfonickým orchestrem a třísouborovým divadlem. Další pilíře, na kterých novou instituci vystavíme, by měly reflektovat potřeby kultury v 21. století a sloužit především k rozvoji divadla a filharmonie," uvedl ředitele divadla David Gerneš, který má na starosti přípravu sloučení.

Nová instituce bude klást důraz na vzdělávání, zahraniční spolupráci a management v kultuře. Přínosem bude podle primátorova náměstka Viktora Ticháka (Piráti) také stabilita a rozvoj. Nová organizace bude mít také větší šanci získat evropské granty, než kdyby tak činilo pouze divadlo či filharmonie samostatně.

Opoziční zastupitelka Markéta Záleská (ODS) namítla, že zastupitelé před hlasováním neměli údaje o tom, jaký dopad bude sloučení mít na počet zaměstnanců a jaký je očekávaný finanční efekt. Podle Ticháka zatím nelze stanovit přesný dopad fúze na počet zaměstnanců. "Jsme připraveni poskytnout dostatek finančních prostředků na to, abychom šli cestou maximálního sociálního smíru a nemuselo docházet k propouštění, ale abychom využívali přirozenou fluktuaci," řekl. Finanční úspory chce město investovat zpět do nové instituce zastřešující divadlo a filharmonii.

Co znamenají červená piana v centru Olomouce? Jde o petiční stánky

Tři červená piana, která se objevila v centru Olomouce, jsou petiční stánky olomouckých filharmoniků. Ti tak dávají najevo svůj nesouhlas se záměrem radnice sloučit Moravskou filharmonii (MFO) a Moravské divadlo (MDO). Podle odborářů z MFO hrozí...

Proti sloučení jsou především odboráři z filharmonie. Tvrdí, že o práci přijde až pětina hudebníků. Podle Gerneše nejsou tyto obavy na místě. Proti záměru města sloučit divadlo s filharmonií se postavilo sedm desítek umělců z celé republiky, obavu mají především ze snížení umělecké úrovně. Filharmonici kvůli nesouhlasu s chystanou fúzi připravili petici a minulý týden rozmístili v centru Olomouci tři klavíry natřené červenou barvou, které slouží jako petiční stánky.

Fúze měla podle původního plánu nastat k 1. lednu příštího roku, z dnešního usnesení zastupitelstva však datum bylo vypuštěno, aby město získalo více času na přípravu. O faktickém sloučení budou zastupitelé hlasovat ještě jednou poté, co bude připravena zřizovací listina nové organizace a její název. 

Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

Celkem hlasovalo392 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Schulz

Štítky ČR, správa, divadlo, hudba, Olomouc, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení filharmonie a divadla. Značky zůstanou zachovány  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.