Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Legenda s bugatkou na pódiu. Moravské divadlo Olomouc uvede muzikál o závodnici Elišce Junkové

Světovou premiéru muzikálu ELA! věnovanému slavné olomoucké rodačce Elišce Junkové uvede v pátek Moravské divadlo Olomouc. Inscenace o inspirativní osobnosti motorsportu vznikla na míru olomoucké činohře, autorem textu je Tomáš Syrovátka, hudbu složil Filip Tailor. Do scén je na pódiu zakomponovaná také věrná replika vozu Bugatti T35.

Režie inscenace s názvem ELA! se ujal šéf olomouckého činoherního souboru Roman Vencl. V roli Ely diváci uvidí Natálii Tichánkovou a Vlastu Hartlovou.

Eliška Junková, která se narodila v Olomouci v roce 1900, je dodnes legendou a inspirací, a to nejen díky svým výsledkům v motorsportu. „Náš muzikál zachycuje nejen Elinu jízdu za vavříny, ale především cestu životem. Vydává se směrem 'do hlubin její duše',“ uvedl dramatik a bývalý dlouholetý dramaturg libereckého divadla Tomáš Syrovátka. Inscenace podle něj pojednává také o svobodě rozhodnout si o svém osudu i o umění odejít bez trpkosti. „Cesta Elišky Junkové po závodních tratích je jistou cestou ke zmoudření a cestou k sobě samé. Ela v našem muzikálu musí poznat, co je její pravé já,“ doplnil.

Syrovátka napsal před několika lety o Junkové také rozhlasovou hru. Text muzikálu vytvořil na míru celému olomouckému souboru. Před dvěma lety oslovil šéfa činohry Romana Vencla. Ten přitom přiznal, že formát muzikálu jej zpočátku vyděsil, po přečtení první verze scénáře se však pro hru nadchl a rozhodl se ji režírovat. „Byl jsem nadšen z toho, kolik témat muzikál otevírá, že neklouže jen po povrchu, ale je vlastně poměrně hlubokou sondou do psychologie a přemýšlení ženy, která ve 20. letech minulého století uchvátila doslova celou Evropu,“ uvedl Vencl.

Olomouc hledá název pro spojené divadlo a filharmonii. Proces sloučení řeší pracovní skupina

Olomoucká radnice spustila nové webové stránky, které se zaměřují na proces sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Online prezentace přináší poznatky z analýz, statistiky a tvrzení, která přibližují situaci vedoucí ke...

Muzikál ELA! podle tvůrců není dokumentární hrou, byť pracuje s historickými fakty. Informace o životě Elišky Junkové a její závodní kariéře čerpal autor a režisér z dostupných biografií a osobních výpovědí. Ve hře vystupují reálné osobnosti na pozadí reálných událostí, ale konkrétní situace a dialogy jsou smyšlené. Zásadní byla podle nich i spolupráce s Ladislavem Samohýlem, jehož rodina si byla s paní Junkovou mimořádně blízká – právě díky Elišce také začali Samohýlovi sbírat veterány. I díky nim se hlavní rekvizitou inscenace stala naprosto věrná a funkční replika závodního vozu Bugatti T35, se kterým Junková dosáhla svých největších úspěchů. „S nápadem na zapůjčení přišel sám pan Samohýl a my jsme jeho štědrou nabídku s radostí přijali,“ doplnil Vencl.

Hudbu k muzikálu složil Filip Tailor. Použil při tom reprodukovanou hudbu, kterou nahrál s kapelou Natálie Tichánková & 4GOOD. V inscenaci zazní 17 hudebních čísel, z nichž 13 skladeb je zpívaných a čtyři instrumentální. Zaznívá i inspirace jazzem Jaroslava Ježka, hudebník vycházel také ze stylů blues, rhythm & blues a rock’n’rollu. V muzikálu nechybí také velká pěvecko-taneční čísla pro mužskou i ženskou část souboru.

Eliška Junková-Khásová, narozená jako Alžběta Pospíšilová, (16. listopadu 1900 Olomouc – 5. ledna 1994 Praha) byla česká automobilová závodnice. Závodila na vozech Bugatti, a to nejprve jako spolujezdkyně svého manžela Čeňka Junka a posléze sama. Ve 20. letech 20. století byla nejrychlejší ženou světa a jako jediná žena v historii Grand Prix se dokázala vyrovnat nejlepším jezdcům této soutěže. Jejím největším úspěchem bylo páté místo z její samostatné éry v závodě Targa Florio, kterého dosáhla v roce 1928. Vedle toho vyhrála i několik dalších závodů (Lochotín – Třemošná či závod do vrchu Klausenpassu). Mezinárodní závod Zbraslav – Jíloviště vyhrála v roce 1926 v absolutní klasifikaci a stala se tak první ženou na světě, které se to povedlo. Svou závodnickou kariéru ukončila roku 1928 v reakci na smrt manžela a dále se věnovala organizační práci v motoristickém sportu (podílela se například na přípravách výstavby brněnského Masarykova okruhu). V 60. letech 20. století psala motoristické sloupky do časopisu Za volantem a v roce 1972 vydala v nakladatelství Olympia knihu Má vzpomínka je Bugatti. Za své úspěchy získala ocenění Zasloužilá mistryně sportu. V roce 2019 jí prezident Miloš Zeman in memoriam udělil medaili Za zásluhy.
Zdroj: cs.wikipedia.org

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Schulz

Štítky Kultura, divadlo, světová premiéra, Ela, Eliška Junková, muzikál, Moravské divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legenda s bugatkou pódiu. Moravské divadlo Olomouc uvede muzikál o závodnici Elišce Junkové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.