Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Divadelní Flora v duchu volnosti: Olomoucký festival zahájí světová taneční premiéra v Centralu

Světovou premiérou inscenace Freedom in Motion začíná ve čtvrtek mezinárodní festival Divadelní Flora v Olomouci. Soubor baletu Moravského divadla Olomouc se s dvojicí jedinečných autorských choreografií představí v nedávno otevřeném kulturním sálu Central. 27. ročník přehlídky různorodých uměleckých forem nabídne divákům během dvanácti dnů na sedm desítek událostí.

Téma svobody se stalo hlavním námětem nové taneční inscenace Moravského divadla v Olomouci s názvem Freedom in Motion. Světová premiéra se uskuteční ve čtvrtek a v sobotu, obě jsou součástí programu festivalu Divadelní Flora. Na čtvrteční termín zbývalo dopoledne ještě několik vstupenek, sobota je již vyprodaná. Další reprízy jsou na programu na konci května.

Inscenace je složená ze dvou autorských choreografií WHITEflag day a Inventing Freedom. Choreografové je připravili na míru letošnímu ročníku festivalu Divadelní Flora, jehož tématem je volnost či svoboda. „Pro vytvoření pilotního programu v novém prostoru jsem oslovil, ve vyváženém poměru mezi českou a zahraniční tvorbou, choreografku a ředitelku tanečního souboru Equilibrio Dinamico Robertu Ferraru z Itálie a choreografa a uměleckého ředitele souboru DEKKADANCERS Štěpána Pechara z České republiky,“ uvedl šéf baletu Moravského divadla Olomouc Jan Fousek. Doplnil, že součástí festivalu se olomoucký balet stává poprvé.

Soubor baletu se zároveň poprvé představí ve zrekonstruovaném Centralu v Muzeu umění. „Našli jsme prostor, který nám dává příležitost experimentovat a vytvářet nové choreografické kreace. Stejně jako je celý Central protkán novostí s nádechem modernosti, i my se zde budeme snažit vytvářet díla nová, kreativní a moderní,“ upřesnil Fousek. Podle Alexandra Jeništy z Muzea umění budou moci inscenaci i po dvojím uvedení při letošní Divadelní Floře spatřit diváci do konce sezony na tomto místě ještě šestkrát.

Olomouc hledá název pro spojené divadlo a filharmonii. Proces sloučení řeší pracovní skupina

Olomoucká radnice spustila nové webové stránky, které se zaměřují na proces sloučení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc. Online prezentace přináší poznatky z analýz, statistiky a tvrzení, která přibližují situaci vedoucí ke...

WHITEflag day je taneční inscenace, která se zabývá tématem svobody jako okamžiku sdílené síly mezi lidmi. Hlavním motivem příběhu se stane bílá vlajka, která tu funguje jako symbol hlásící se k právu všech lidí žít ve svobodě a důstojnosti dnes, ale i v budoucnu. Choreografka Roberta Ferrara využívá prostor, který nebude rozvržen na klasicky dělené hlediště a jeviště, nýbrž bude uspořádán tak, že diváci budou sedět okolo centra dění. V její inscenaci zazní sklady od Armanda Amara, Henryka Góreckého a Sinéad O’Connorové.

Choreograf Štěpán Pechar vytvořil odlehčené, dynamické a groteskní taneční představení, jež je záměrně postaveno na kontrastu dvou rozlišných tanečních slovníků - jeden je diktující a potlačující individualitu a svobodu vlastního pohybu, druhý je naopak přehnaně svobodný a hravý. „Soustředíme se na dva extrémy, jejichž konfrontace mě zajímá. Přijde mi to legrační. A to je právě to, o co se snažím. Humor je krásným příkladem svobody,“ komentoval Pechar. Zazní zde hudba interpretů, jako jsou Two Fingers, Jack Stauber nebo John Powell.

Jeden z největších středoevropských festivalů nabídne divákům do 20. května sedm desítek akcí, na kterých se představí renomované tuzemské i zahraniční divadelní osobnosti. Letošní festival zastřešuje motto Volnost, které propojí oceňované činoherní i taneční inscenace, performance, stand-upy, opery, besedy, koncerty i další doprovodné aktivity. Téma letošního ročníku se objevuje i v olomouckých ulicích a interiérech festivalových scén, pod jeho vizuálem je podepsán olomoucký malíř Jiří Sedlák.

Budova České pošty v centru Olomouce jde do aukce. Radnice chce koupit spíše objekt v Hejčíně

Budova bývalé pošty na Horním náměstí v centru Olomouce jde do aukce. Po objektu původně pošilhávala olomoucká radnice, nyní se však soustředí spíše na objekt v Hejčíně, který Česká pošta rovněž prodává. Dražba domu v centru Olomouce se uskuteční...

 

Během 12 dnů plných divadelních a hudebních zážitků se na Floře představí výrazní inscenátoři a protagonisté z 11 zemí. Přehlídka nabídne v hlavním programu na třicet divadelních produkcí a diváky pozve na sedm desítek akcí.

Na čtvrteční taneční představení Freedom in Motion naváže o den později činoherní premiéra Tragédi Divadla na cucky a slovenského režiséra Šimona Spišáka. O slavnostní otevření festivalu se v pátek postará mezinárodní ansámbl Schauspielhaus Bochum s inscenací Nový život v režii Christophera Rüpinga. Podrobný program festivalu je dostupný na webových stránkách.

V pořadí 27. ročník festivalu Divadelní Flora Olomouc diváky pozve také na hudební produkce ve festivalovém šapitó.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Serghei Gherciu

Štítky Kultura, divadlo, balet, Freedom in Motion, Moravské divadlo Olomouc, Divadelní Flora, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní Flora v duchu volnosti: Olomoucký festival zahájí světová taneční premiéra v Centralu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.