Počasí dnes22 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Olomoučtí radní po protestním koncertu schválili další krok pro sloučení divadla a filharmonie

Rada města Olomouce schválila zřizovací listinu nové organizace, která má vzniknout spojením Moravského divadla Olomouc (MDO) a Moravské filharmonie Olomouc (MFO). Účinná je od 1. ledna 2025, schválit ji ale musí ještě 10. června zastupitelé. Kulturní instituce ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie, zřizovací listina zahrnuje i úpravu majetkových poměrů s tím, že filharmonie se sloučí do příspěvkové organizace MDO. Proti sloučení dlouhodobě vystupují odboráři MFO.

Olomoučtí radní chtějí příspěvkové kulturní organizace, tedy orchestr a třísouborové divadlo, sloučit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, kterou si nechali radní vypracovat a která sloučení doporučuje jako cestu k úsporám a efektivitě provozu. Plánovanou fúzi podpořili zastupitelé letos v březnu. Zřizovací listina podle zástupců města garantuje značky obou institucí, řekl náměstek primátora pro kulturu Viktor Tichák (Piráti).

VIDEO: Olomoučtí filharmonici vystoupili proti spojení s divadlem, protestní koncert zaplnil letňák

Proti připravovanému sloučení s Moravským divadlem Olomouc se za podpory řady osobností kulturní scény vymezili velkým koncertem v letním kině olomoučtí filharmonici. Do amfiteátru dorazilo na akci s dobrovolným vstupným přibližně 2500 diváků, na...

Proti sloučení obou institucí dlouhodobě vystupují odboráři z filharmonie. Podle nich bude mít fúze pro filharmoniky negativní důsledky. Filharmonici uspořádali den před jednáním Rady města Olomouce také velký protestní koncert, na kterém jim vyjádřily podporu také známé osobnosti tuzemské hudební scény.

Město obavy vyvrací, podle náměstka Ticháka zřizovací listina obsahuje garance na dlouhodobé udržitelné fungování. Její součástí je i garanční rada instituce, jejímž hlavním úkolem bude dohled nad dodržováním zřizovací listiny.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Kultura, divadlo, Moravské divadlo Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, analýza, sloučení, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí radní po protestním koncertu schválili další krok pro sloučení divadla a filharmonie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.