Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

VIDEO: Olomoučtí filharmonici vystoupili proti spojení s divadlem, protestní koncert zaplnil letňák

Proti připravovanému sloučení s Moravským divadlem Olomouc se za podpory řady osobností kulturní scény vymezili velkým koncertem v letním kině olomoučtí filharmonici. Do amfiteátru dorazilo na akci s dobrovolným vstupným přibližně 2500 diváků, na pódiu vystoupili také hudebníci jako Janek Ledecký, Dagmar Pecková či Jiří Pavlica.

Olomouc bude mít opět pískovou sochu, letos bude znázorňovat svobodu a demokracii

Také letos vznikne u budovy radnice v historickém jádru Olomouce nová písková socha u příležitosti Svátků města. Dílo z mnoha tun zhutněného písku bude letos symbolizovat svobodu a demokracii, od 7. června bude na skulptuře na Horním náměstí...

Pondělním koncertem vyvrcholila kampaň Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc proti spojení s Moravským divadlem Olomouc. Odboráři z filharmonie dlouhodobě poukazují na podle nich negativní důsledky této integrace. Zástupci města se z účasti omluvili. Už dříve uvedli, že obsah kampaně se nezakládá na pravdě a obava o existenci orchestru není na místě.

Amfiteátr letního kina byl zaplněn do posledního místa. Vystoupení umělců i slova na podporu filharmonie provázeli lidé dlouhým potleskem. „Česká společnost není v pořádku, když se ruší symfonické orchestry s tradicí,“ uvedla operní pěvkyně Dagmar Pecková. Podotkla přitom, že se zdejšími filharmoniky několikrát spolupracovala.

S filharmoniky na pódiu vystoupil například také hráč na hoboj Vilém Vaverka nebo Jiří Pavlica s částí Hradišťanu. „Jsme přesvědčeni, že kultura v naší zemi vždy znamenala hodně,“ vzkázal posluchačům. Hudebníci vystoupili bez nároku na honorář, i vstupné na koncert bylo dobrovolné. Řada návštěvníků na místě podepisovala petici, která už zhruba rok koluje po městě. Petiční archy dosud podle jejího zakladatele Milana Ludvíka podepsalo na 5000 lidí.

Samotné olomoucké filharmoniky účast překvapila. „Ta účast je opravdu extrémní. Já si to vykládám tak, že Moravská filharmonie je téma, které rezonuje a které lidi zajímá,“ řekl ředitel MFO Jonáš Harman. Filharmonici na pódiu před zaplněným amfiteátrem několikrát zopakovali, že město chce sloučit neslučitelné a celá transformace podle nich není dobře připravena. Harman má obavu především z budoucnosti. „V této chvíli nejde o slučování orchestru, ale institucí. Nicméně jedno z velkých rizik je potenciální upozadění značky jedné či druhé z institucí a budoucí vývoj politických garnitur,“ doplnil Harman.

Náměstek pro kulturu Viktor Tichák (Piráti) řekl, že koncert jako takový je hezká forma protestu, obsah však podle něj není pravdivý. Uvedl, že v úterý bude na programu městské rady mimo jiné zřizovací listina organizace vzniklé sloučením divadla a filharmonie. „Protestní akce se jmenuje Zachraňte Moravskou filharmonii, přitom nikdo Moravskou filharmonii neruší, nikdo ji neomezuje. Naopak do zřizovací listiny dáváme garance na dlouhodobé udržitelné fungování,“ uvedl minulý týden náměstek Tichák.

Z brožury k nové sezoně Moravské filharmonie Olomouc zmizely tradiční příspěvky některých ambasadorů, kteří se kriticky vyjadřovali ke sloučení filharmonie a divadla. Odbory to považují za cenzuru, vedení filharmonie argumentuje tím, že oficiální...

Olomoučtí radní chtějí obě instituce, tedy orchestr a třísouborové divadlo, sloučit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, kterou si nechali radní vypracovat a která sloučení doporučuje jako cestu k úsporám a efektivitě provozu. Plánovanou fúzi podpořili zastupitelé letos v březnu. O zřizovací listině by měli jednat 10. června.

Podobný protestní koncert zažila Olomouc také v květnu 2019, tehdy byla namířena proti krokům tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), který odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ministr se nakonec po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry rozhodl na konci května rezignovat.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj Video - FB Zachraňte Moravskou filharmonii Olomouc

Štítky koncert, protest, sloučení, Moravské divadlo, Moravská filharmonie, Janek Ledecký, Jaroslav Hutka, Jiří Pavlica, Olomouc, orchestr, Dagmar Pecková, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Olomoučtí filharmonici vystoupili proti spojení s divadlem, protestní koncert zaplnil letňák  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.