Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Úterý 30. července 2024  |  Svátek má Bořivoj
Bez reklam

Olomoucké Divadlo Tramtarie v jubilejní sezoně odehrálo takřka dvě stě představení

Na předcovidová čísla se vrátil zájem o inscenace Divadla Tramtarie v Olomouci. Nezávislá kulturní instituce připravila pro diváky v uplynulé sezoně 197 představení. Celková návštěvnost se v Tramtarii již druhý rok drží kolem 96 procent.

Pro Divadlo Tramtarie šlo letos o jubilejní 20. sezonu. „Tramtarie odehrála během úspěšné sezony úctyhodných 197 představení, z nichž naprostá většina byla vyprodaných. A právě diváci a jejich ohlasy jsou největším hnacím motorem, který nám i přes vleklé ekonomické problémy dává energii pokračovat. A za to jim patří velký dík,“ uvedl umělecký šéf Divadla Tramtarie Vladislav Kracík. Zástupci Tramtarie uvedli, že i přes výrazně zdražené vstupné se celková ekonomika divadla nelepší. Kvůli narůstajícím nákladům na provoz očekávají, že následující dvě sezony budou pro existenci Tramtarie zlomové. Takřka 160 představení se uskutečnilo na domovské scéně ve Slovanském domě v Olomouci, zbytek na dalších místech po České republice.

Divadlo letos uvedlo čtyři premiéry, posledními představeními byly vyprodané reprízy novinky Matky na tripu a derniéra divácky úspěšné autorské komedie Hřeben Bruce Willise. Úspěchem byly podle zástupců této scény také pozvánky na tradiční divadelní festivaly jako Grand festival smíchu v Pardubicích, Setkání/Stretnutie ve Zlíně nebo Festival divadel Moravy a Slezska v Opavě, doplnila mluvčí divadla Vlasta Pechová.

Představení Moravského divadla Olomouc v minulé sezoně navštívilo 101 tisíc diváků

Přes sto tisíc diváků navštívilo v uplynulé sezoně představení Moravského divadla Olomouc, návštěvnost byla podobná jako v předchozím roce. Kulturní instituce uvedla jedenáct novinek, ve čtyřech případech se jednalo o světové premiéry. V příštím...

První inscenací sezony byla provokativní tragikomedie Zpátky ve hře v režii hostujícího režiséra Alexandera Minajeva. Druhou premiérou bylo Čekání před nebeskou bránou v režii uměleckého šéfa souboru Vladislava Kracíka. Třetí premiéra nesla název Můj romantický příběh a vznikla pod režijní taktovkou talentovaného Davida Vyhnánka z ostravského divadla Mír. O závěr sezony se postarala autorská komedie Vladislava Kracíka Matky na tripu. Díky diváckému ohlasu by měla být v repertoáru divadla několik sezon.

Mezi největší divácké hity stále patří Kabaret nahatý Shakespeare, Horory z manželských ložnic a Fat Cabaret: Lásky, strach a zen nekonfekčních žen v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. „Tato inscenace pojednávající o ženském těle a sebepřijetí se také přestavila na největším počtu divadelních festivalů ze všech tramtarijních inscenací,“ doplnila Pechová. Velký zájem je i o pohádková představení.

V srpnu chystá Tramtarie tradiční festival pod širým nebem, uskuteční se od 7. do 18. srpna v prostředí parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého. Festival je pro divadlo každoročně obrovskou vzpruhou. Zatímco na domovské scéně ve Slovanském domě disponuje kapacitou 80 diváků, představení na parkánech ve špičce zhlédne až šestinásobek diváků. Loni si přehlídku nenechalo ujít na 4000 návštěvníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lubomír Hradil

Štítky Kultura, divadlo, sezona, premiéra, statistika, diváci, Olomouc, Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké Divadlo Tramtarie v jubilejní sezoně odehrálo takřka dvě stě představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.