Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Představení Moravského divadla Olomouc v minulé sezoně navštívilo 101 tisíc diváků

Přes sto tisíc diváků navštívilo v uplynulé sezoně představení Moravského divadla Olomouc, návštěvnost byla podobná jako v předchozím roce. Kulturní instituce uvedla jedenáct novinek, ve čtyřech případech se jednalo o světové premiéry. V příštím roce čekají divadlo diskutované změny v podobě sloučení s Moravskou filharmonií Olomouc.

„Jsem vděčný, že se nám přes velmi náročnou a finančně napjatou sezonu podařilo udržet divácký zájem a návštěvnost se opět přehoupla přes sto tisíc diváků. Zásluhu na tom mají šéfové a dramaturgové, kteří plánují nové tituly a oslovují kvalitní tvůrce, neméně jako všichni zaměstnanci z jevištního provozu, výroby a další složky,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Nejnavštěvovanější tituly byly Louskáček - Kouzelný příběh, Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen, Nedotknutelní, Sluha dvou pánů a Obraz Doriana Graye. „K nejnavštěvovanějším premiérovaným titulům patřily Natěrač, Brouk v hlavě, Želary, Sugar a Liška B. Průměrná návštěvnost open air festivalu Moravské divadelní léto byla 88 procent,“ přiblížila mluvčí MDO Pavlína Dočkalová. Průměrná návštěvnost celé sezony pak byla na úrovni 82 procent, celkem přišlo na představení 101 tisíc diváků.

V sezoně 2023/2024 Moravské divadlo navázalo spolupráci se zrekonstruovaným prostorem Central pod Muzeem umění. Soubor baletu tam uvedl ve světové premiéře inscenaci Freedom in Motion, která zároveň zahájila mezinárodní přehlídku Divadelní Flora. „Baletní soubor tak získal nový prostor, kde se může realizovat, kde může vytvářet nové choreografie a tak trochu experimentovat,“ vyzdvihl vedoucí souboru Jan Fousek. Ateliér MDO navázal také spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Olomouckého kraje a vznikl tak Divadelní kurz první pomoci jako doprovodná aktivita k inscenaci Ad Matrem.

Olomouc schválila sloučení Moravské filharmonie a Moravského divadla. Je to hanebnost, spílali odpůrci

Po dlouhé diskusi, místy plné emocí, dnes olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie. Kritici radnici spílali, že je to hanebnost, město argumentuje hlavně hospodárností, stabilitou do budoucna a...

MDO také řešilo personální změny. Na konci června se činohra rozloučila s hercem Václavem Bahníkem, který v MDO odehrál 42 sezon. Skončil ve stálém angažmá, ale účinkovat bude v inscenacích činohry jako host, uvedl šéf činohry Roman Vencl. Během roku nastala změna na postu dramaturgyně souboru opery a operety, Vilmu Bořkovec vystřídala Viktorie Vášová. Po 42 sezonách v Moravském divadle se rozloučila sbormistryně Lubomíra Hellová, kterou nahradí Michael Dvořák.

MDO od ledna příštího roku čeká sloučení s Moravskou filharmonií Olomouc. Nová společnost ponese název Moravské divadlo a Moravská filharmonie. Zřizovací listina, kterou 10. června schválili zastupitelé, zahrnuje i úpravu majetkových poměrů. Proti fúzi obou organizací dlouhodobě vystupují odboráři z filharmonie. Tvrdí, že tato transformace kulturních institucí bude mít pro MFO negativní důsledky. Radnice vyhlásila výběrové řízení na ředitele či ředitelku nové organizace, který by měl do funkce nastoupit od začátku příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Konečný, Statutární město Olomouc

Štítky Kultura, divadlo, sezona, premiéra, statistika, diváci, Olomouc, Moravské divadlo Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představení Moravského divadla Olomouc v minulé sezoně navštívilo 101 tisíc diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.