Počasí dnes30 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 5. září 2024  |  Svátek má Boris
Bez reklam

Festival připomene básníka a prostějovského rodáka Jiřího Wolkera. Letos uplynulo sto let od jeho úmrtí

V Prostějově dnes startuje čtyřdenní festival na připomínku básníka a rodáka Jiřího Wolkera, od jehož úmrtí letos uplynulo sto let. Multižánrová přehlídka nabídne divadelní představení, koncerty, kvízy a tvůrčí dílny. Jednu ze stěžejních osobností města divákům představí zdejší Divadlo Point.

Festival začíná dnes ve foyer Divadla Point na Husově náměstí vernisáží fotografií z dvacetileté historie divadla. "Na vernisáž naváže zábavná kvíz show na téma Jirka Wolker z Prostějova - život, doba a co s tím souvisí. Kvíz vznikl ve spolupráci s Městskou knihovnou Prostějov a Barem Wolker a je určen především těm, kdo si rádi hrají, nebojí se riskovat a mají všeobecný přehled a postřeh," uvedli pořadatelé.

Přehlídka pokračuje v pátek divadelním představením Divadla Point a workshopem pro školy. Odpolední část je připravena v cirkusovém šapitó před budovou školy na Husově náměstí. V programu je Koncert pro Jirku v podání zpěváka a kytaristy Marka Soldána. Naváže na něj slavnostní zahájení večerního bloku koncertem pěveckého sboru Proměny, který nazkoušel Wolkerovy zhudebněné básně. "Následuje premiéra hry Host do domu provedená formou scénického čtení v podání členů Divadla Point. A pak dlouho očekávaná premiéra show Cirkus Wolker - pásma básní a cirkusových výstupů souboru Divadla Point," uvedli pořadatelé.

Prostějov chce opravit dům Jiřího Wolkera na náměstí. Básník má letos sté výročí úmrtí

Prostějovská radnice hodlá opravit dům Jiřího Wolkera na náměstí, začala připravovat stavebně historický průzkum. Jeden z nejvýznamnější rodáků a básník zemřel před sto lety, výročí si město letos připomíná řadou akcí.

Sobotní část festivalu bude patřit dětem a rodičům, v šapitó pro ně zahrají pohádky divadlo Plyšového medvídka a Námořnickou pohádku přivezou Klauni Hubert a Olina. Večerní program završí kapela OKAP a Kabaret Divadla Point. Festival pořadatelé zakončí v neděli přehlídkou vytvořených prací a promítáním filmů pro děti a mládež z historie filmových táborů v Sobotíně.

Jiří Wolker se narodil 29. března 1900 v Prostějově. První literární pokusy si odbyl při studiu na prostějovském gymnáziu. Po jeho absolvování odešel do Prahy, kde se zapsal na práva a docházel na literární přednášky na filozofické fakultě. Wolkerovo studium však přerušila tuberkulóza, které básník v 23 letech podlehl. Zemřel v rodném Prostějově. Město letos život a dílo svého rodáka postupně připomíná výstavami, festivalem poezie či módní přehlídkou zaměřenou na první republiku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo město Prostějov

Štítky Jiří Wolker, úmrtí, sto let, divadlo, Divadlo Point, Prostějov, festival, vernisáž, historie, show

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival připomene básníka a prostějovského rodáka Jiřího Wolkera. Letos uplynulo sto let od jeho úmrtí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.