Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Sobota 17. srpna 2024  |  Svátek má Petra
Bez reklam

Centrum Olomouce rozezní vojenské orchestry. Soubor z Rakouska zahraje v kostele sv. Mořice

Závěr prázdnin bude v Olomouci a Kroměříži patřit prestižní mezinárodní přehlídce vojenských hudeb. Města na Hané společně s Posádkovým velitelstvím Praha pořádají osmadvacátý ročník festivalu, na který dorazí také hudební soubory z Maďarska, Francie, Německa a Rakouska. Událost nabídne v Olomouci koncerty na Horním náměstí, v kostele sv. Mořice vystoupí Vojenská hudba Tyrolsko.

Dějištěm úvodní části XXVIII. Mezinárodní festivalu vojenských hudeb bude 30. a 31. srpna centrum města Olomouce. „Festival bude zahájen v pátek 30. srpna 2024 od 15 hodin na Horním náměstí v Olomouci koncertem Posádkové hudby Budapešť z Maďarska. Následně zazní tóny z Francie a Německa,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová. V 18 hodin pak naváže v programu vystoupení rakouského hudebního souboru, který se představí v kostele sv. Mořice.

„Rád bych také pozval posluchače na koncert Ústřední hudby AČR se sólisty Hanou Holišovou a Martinem Chodúrem, který se koná v předvečer zahájení festivalu na Horním náměstí v 19:30 hodin,“ uvedl na webu města Radek Šíba, velitel Posádkového velitelství Praha.

Další sleva. Stát dál hledá kupce pro Hanácká kasárna v Olomouci, cena klesla pod 90 milionů

Během necelých tří let klesla vyvolávací cena Hanáckých kasáren v Olomouci z 262 na 89 milionů korun. Rozlehlou nemovitost v centru krajského města se snaží prodat stát v dražbě. Dosud objekt, který bude zřejmě vyžadovat rozsáhlý rekonstrukční...

Oficiální začátek přehlídky vojenských souborů se čtyřnásobnou zahraniční účastí totiž připadá až na sobotu 31. srpna, svůj um předvedou hudebníci od 10 hodin. „Návštěvníci festivalu se mohou těšit na sérii exhibičních vystoupení zahraničních orchestrů a zcela nové vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky. Celý program festivalu doplní i ukázka motorizované jednotky Vojenské policie a vystoupení mažoretek ze ZUŠ Mohelnice. Po celou dobu festivalu bude možné navštívit i prezentační stánky útvarů Armády ČR,“ sdělila mluvčí Doleželová s tím, že další informace jsou k dispozici na webových stránkách. V sobotních odpoledních hodinách se pak dění festivalu přesune do Kroměříže, kde bude program probíhat v obdobném složení až do neděle.

„Exhibice zahraničních vojenských orchestrů vždy přiláká na Horní náměstí mnoho Olomoučanů i návštěvníků města a nejinak tomu bývá na večerních koncertech. Mezinárodní festival vojenských hudeb už je neodmyslitelnou součástí olomouckého kulturního kalendáře a i letošní obsazení a program slibují jedinečný zážitek,“ prohlásil náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Posádkové velitelství Praha

Štítky Kultura, koncert, festival, festival vojenských hudeb, vojenská hudba, Olomouc, Kroměříž, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Olomouce rozezní vojenské orchestry. Soubor z Rakouska zahraje v kostele sv. Mořice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.