Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 22. srpna 2024  |  Svátek má Bohuslav
Bez reklam

Před třiceti lety zničil šumperské divadlo ničivý požár. Obnovu scény připomene výstava Jako fénix z popela

Letos uplyne třicet let od chvíle, kdy budovu šumperského divadla zachvátil ničivý požár. Profesionální divadlo stálo nad propastí, díky obrovské vlně solidarity se ho podařilo v Šumperku zachránit. Osudové události připomene výstava Jako fénix z popela, která má dnes vernisáž.

Třicet let od chvíle, kdy budovu šumperského divadla zachvátil ničivý požár, uplyne letos na podzim. Brzké úterní ráno 25. října 1994 je v dějinách města zapsáno černým písmem, vypadalo to, že éra profesionálního divadla po třiačtyřiceti letech v Šumperku navždy končí.

Plameny celou divadelní budovu zcela zdevastovaly, později se ukázalo, že požár založil žhář. Případ se však nikdy nepodařilo policistům rozlousknout a viník zůstal dodnes nepotrestán. Osudové okamžiky připomene výstava nazvaná Jako fénix z popela - 30 let od požáru šumperského divadla, která má dnes v 18 hodin vernisáž.

Ruční papírna ve Velkých Losinách míří na seznam UNESCO. Zástupci samospráv podepsali memorandum

Ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku míří na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zástupci samospráv dnes podepsali memorandum, které má památce v její dlouholeté snaze pomoci. Papírna má více než 420 let trvající...

"Po požáru se naštěstí zvedla obrovská vlna solidarity nejen mezi divadelníky, ale i veřejností. Díky jejich darům, finanční podpoře sponzorů a státu se podařilo sehnat peníze na celkovou rekonstrukci a stálou profesionální scénu zachovat. Výstava, kterou muzeum pořádá ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje a Divadlem Šumperk mapuje období od požáru v roce 1994 po znovuotevření divadla v říjnu 2000," uvedla kurátorka výstavy Zuzana Kvapilová z Vlastivědného muzea v Šumperku.

S rozsáhlým požárem se před třicetil lety potýkaly desítky profesionálních i dobrovolných hasičů dva dny. Plameny budovu téměř zničily. 

Vedle fotografií, textového materiálu, ukázek projektové dokumentace a upomínkových předmětů výstavu doplní sestřih dobových reportáží Studia S, České televize a dokumentu Miroslava Horáčka nazvaného Jako fénix z popela. Část výstavy se zaměří na rozdíly ve vybavení hasičů a v bezpečnosti při požárech dnes a před třiceti lety a na požární ochranu.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Vlastivědné muzeum v Šumperku | Zdroj Vlastivědné muzeum v Šumperku

Štítky požár, divadlo, sbírka, obnov, scéna, výstava, fénix, Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před třiceti lety zničil šumperské divadlo ničivý požár. Obnovu scény připomene výstava Jako fénix z popela  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.