Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 7. srpna 2024  |  Svátek má Lada
Bez reklam

Ruční papírna ve Velkých Losinách míří na seznam UNESCO. Zástupci samospráv podepsali memorandum

Ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku míří na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zástupci samospráv dnes podepsali memorandum, které má památce v její dlouholeté snaze pomoci. Papírna má více než 420 let trvající ruční výrobou papíru.

Papírna ve Velkých Losinách usiluje o zápis na seznam UNESCO společně s dalšími pěti historickými papírnami v Polsku, Německu, Itálii a Španělsku. Její zápis by pro region znamenal prestiž a zvýšení cestovního ruchu.

"Dnešní memorandum je potvrzení toho, že partneři, se kterými dlouhodobě spolupracujeme na regionální úrovni, podporují a chtějí podporovat ruční papírnu, zachování jejích tradic a její snahu o nominaci na seznam UNESCO. Pro papírnu samotnou by zápis znamenal potvrzení prestiže, tradice a výjimečnosti a lidí, kteří tady pracují," řekl předseda představenstva papírny Pavel Šoch.

Dohoda o společném postupu v nominaci na seznam UNESCO vznikla s polskou stranou již v roce 2015. "Hledali jsme další evropské papírny, které by se k nám připojily. Výsledkem je skupina šesti papíren z pěti zemí, které jednotlivé vlády odsouhlasily. Prvním krokem je, že všechny papírny jsou zapsané na jednotlivých národních indikativních seznamech. Nyní nás čeká ta nejdůležitější a nejsložitější práce, tvorba nominační dokumentace pro výbor UNESCO, na které musí být popsány a specifikovány hodnoty všech nominovaných papíren," řekl Šoch. 

V dubnu začnou opravy Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci. Potrvají dva roky a přijdou na 30 milionů

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se dočká oprav. Zakázku získal akademický sochař René Tikal, oprava 32 metrů vysoké dominanty historického centra přijde na 30,2 milionu korun a začne...

Memorandum je vytištěno na největším papíře vyráběném v ručním papírně, jeho trvanlivost je až 300 let. Podpis připojily také obec Velké Losiny, Svazek obcí údolí Desné, Místní akční skupina Šumperský venkov, město Šumperk, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého a Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM. "Memorandum obsahuje vůli všech účastníků spolupracovat na společné věci," řekl olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN a Piráti).

Pokud se podaří dostat papírnu na seznam UNESCO, bude to podle něho znamenat příliv turistů, na který se region musí připravit. 

Ruční papírna ve Velkých Losinách na Šumpersku uchovává přes 420 let dlouhou tradici výroby archů papíru na bázi textilních vláken, jak se v Evropě vyvíjela ve středověku na základě znalostí přenesených z Dálného východu. Je to jediná funkční manufaktura tohoto druhu ve střední Evropě. Kromě své hodnoty technické a historické je pozoruhodná také jako architektonický barokně-klasicistní celek z 18. a 19. století, kdy zažívala největší prosperitu. Manufakturu dal vybudovat na konci 16. století Jan mladší ze Žerotína.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky památky, Ruční papírna Velké Losiny, UNESCO, Světové dědictví UNESCO, zápis, memorandum, Velké Losiny, Olomoucký kraj, okres Šumperk, tradice, Polsko, Německo, Itálie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruční papírna ve Velkých Losinách míří na seznam UNESCO. Zástupci samospráv podepsali memorandum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.