Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Festival vojenských hudeb v Olomouci upravuje program. Rakouský orchestr zasáhl covid

Závěr týdne přinese v Olomouci a v Kroměříži také prestižní kulturní akci – Mezinárodní festival vojenských hudeb. Letošního 28. ročníku se opět měly účastnit kromě domácích aktérů také hudební soubory ze čtyř zahraničních zemí. Program ale čeká změna, kvůli covidové nákaze nedorazí orchestr z Rakouska, který měl vystoupit na chrámovém koncertu v kostele sv. Mořice.

Dění XXVIII. Mezinárodního festivalu vojenských hudeb začne v pátek 30. srpna na Horním náměstí v Olomouci vystoupením Posádkové hudby z maďarské Budapešti. Dále se představí Hudba obrněné jízdy Mety z Francie a Vojenská hudba letectva Münster. Čtvrtý koncert měl proběhnout v kostele sv. Mořice, tato část festivalu se ale neuskuteční. „Kvůli covidu v řadách orchestru musel být bohužel zrušen páteční chrámový koncert Vojenské hudby Tyrolsko z Rakouska,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová a dodala: „Lidé se ale pořád mohou těšit na koncerty vojenských orchestrů z Maďarska, Francie a Německa i na večerní koncert Ústřední hudby Armády České republiky se sólisty Hanou Holišovou a Martinem Chodúrem, to vše v pátek na Horním náměstí,“ shrnula Doleželová.

Oficiální začátek přehlídky vojenských souborů se zahraniční účastí pak připadá až na sobotu 31. srpna, kdy svůj um předvedou hudebníci od 10 hodin. „Celý program festivalu doplní i ukázka motorizované jednotky Vojenské policie a vystoupení mažoretek ze ZUŠ Mohelnice. Po celou dobu festivalu bude možné navštívit i prezentační stánky útvarů Armády ČR,“ přiblížila před časem mluvčí. Další informace o olomoucké části festivalu, který pořádá ve spolupráci s Posádkovým velitelstvím Praha také města Olomouc a Kroměříž, jsou k dispozici na webových stránkách.

V sobotních odpoledních hodinách se pak dění festivalu přesune do Kroměříže, kde bude program probíhat v obdobném složení až do neděle.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Olomouc

Štítky Kultura, koncert, festival, festival vojenských hudeb, nemoc, covid, vojenská hudba, Olomouc, Kroměříž, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival vojenských hudeb v Olomouci upravuje program. Rakouský orchestr zasáhl covid  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.