Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 29. srpna 2024  |  Svátek má Evelína
Bez reklam

Výtvarné umění, hudba a vzpomínka na zesnulého dobrovolníka. Sad ve Šternberku hostí jedinečnou událost

Letitý třešňový sad na okraji Šternberku nabídne při posledním srpnovém pátku kulturní akci v jedinečné přírodní atmosféře. Ve venkovním prostředí si budou moct lidé prohlédnout umělecká díla hned několika autorů a také si užít akustický koncert. Speciálním momentem bude odhalení pietního místa Jiřího Beneše, šternberského ekologa a iniciátora obnovy cenného místa, který náhle zemřel loni ve věku 37 let.

V malebném prostředí Třešňového sadu Upupa nedaleko Olomoucké a Průmyslové ulice ve Šternberku proběhne v pátek 30. srpna od 17 hodin akce nazvaná Sklizeň. Koncept události propojuje uměleckou tvorbu se vzpomínkou na činorodého Šternberana, jehož život loni náhle vyhasl. „Program spojuje uměleckou tvorbu, hudbu a vzpomínku na významnou osobnost Jirky Beneše, který byl nejen ochráncem přírody, ale i milovníkem umění,“ říká jeden z organizátorů setkání v ovocném sadu Michal Přecechtěl.

Vzácný sad u Šternberka nezůstane bez péče. Na práci zesnulého ekologa navazují jeho blízcí

Dlouhou dobu byl třešňový sad na okraji Šternberku zanedbaný a zarůstal náletovými dřevinami. Vzácné místo začal před čtyřmi lety s nadšením obnovovat Jiří Beneš, činorodý sedmatřicetiletý ekolog. Loni však zasáhla nejen jeho město tragická...

 

Událost tak nabídne vernisáž uměleckých děl výtvarníků spjatých se sadem, k vidění bude tvorba Vincenta Chigniera, Adama Kašpara, Karolíny Wellartové, Kamily Lenertové, Michaely Špilkové nebo Martina Gračky.

Atmosféru výjimečného odpoledne podtrhne akustický koncert folk rockové skupiny The Shookies. Význačným bodem události pak bude odhalení pietního místa věnovaného Jiřímu Benešovi, který se dobrovolnicky věnoval nejen obnově přírody šternberského sadu.

Šternberk zasáhla smutná zpráva. Ve věku 37 let náhle zemřel ekolog a dobrovolník Jiří Beneš

Šternberk na Olomoucku zasáhla velmi smutná zpráva. Ve věku 37 let náhle zemřel ekolog a dobrovolník Jiří Beneš. Zanechal po sobě manželku, dvě děti a mnoho projektů, kterými pomáhal přírodě v regionu, ale například také ukrajinským uprchlíkům...

„Cílem výstavy je nejen ukázat, že Třešňový sad Upupa navazuje na Jirkovu práci v péči o sad, ale i v myšlence propojení sadu s kulturou, uměním a vzděláváním“ podotkl Michal Přecechtěl.

V případě nepříznivého počasí se může program události upravit. Z hlediska dopravy k přírodní lokalitě je podle pořadatelů vhodné zaparkovat u nedalekého hypermarketu a k sadu dojít přibližně deset minut pěšky.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Michal Přecechtěl

Štítky Kultura, umění, hudba, výtvarné umění, vzpomínka, pietní místo, Jiří Beneš, Šternberk, třešňový sad, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtvarné umění, hudba a vzpomínka na zesnulého dobrovolníka. Sad ve Šternberku hostí jedinečnou událost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.