Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Metropol představí strhující dokument ze života Richarda Müllera

Devadesátiminutový dokumentární snímek ze života slavného i kontroverzního slovenského zpěváka Richarda Müllera přichází i do olomouckého kina Metropol. Film, který si na podzim roku 2016 odbyl úspěšnou slovenskou premiéru, představuje pod taktovkou režiséra Mira Rema intimní a temně osobní příběh umělce, který na česko-slovenské scéně působí více než čtvrt století, dokázal prodat přes milion alb, a byl zmiňován také v četných aférách. Na konci promítání proběhne také divácká beseda se samotným režisérem.

Bylo by pošetilé předpokládat, že snímek nabídne peprné, bizardní a intimní detaily zpěvákova osobního života, i když slibuje náhled do jeho soukromí. Sám režisér Miro Remo dodává, se rozhodně nejedná o klasický bulvární medailonek. „Natáčím filmy o lidech, kteří mě fascinují. Na tvorbě Richarda Müllera jsem hudebně vyrůstal, jeho texty jsem znal nazpaměť. Byla pro mě pocta s ním spolupracovat. Věřím, že film u diváků uspěje, ale rozhodně jsem cíleně nenavazoval na tradici portrétových filmů o celebritách.“

Do popředí děje se tak dostává osobně-profesní rovina zpěvákova života, ve které se mísí vnitřní bitvy, láska, konflikty a další veřejná tajemství. To všechno dalo vzniknout upřímné výpovědi člověka, kterého pěvně drží milovaná hudba v soukolí, ze kterého nelze, nebo spíše nechce vystoupit.



Divácká beseda


Na snímku se krom Mira Rema a scénáristy Marka Kučery podílela také celá řada známých tváří. Dynamický střih, který hravě kombinuje přechody mezi archivními záběry a současností, je dílem Marka Kráľovského. Ten k přemostění ostrých přechodů využívá hudební doprovod samotného Müllera a kapely Fragile, která doprovází zpěváka na koncertním turné. V dokumentu tak mimo jiné zazní i jeho stěžejní skladby, které dokonale korespondují s celkovou melancholickou nótou příběhu.

Mezi dalšími účinkujícími se představí i zpěvákovy osudové ženy jako Soňa Müllerová, Iva Bittová nebo Vanda Wolfová. Hned zkraje snímku pak také textař Michal Horáček, Helena Vondráčková, Dan Bárta či herec Martin Dejdar a další.
Po skončení promítání proběhne v sále očekávaná beseda přímo s režisérem Mirem Remem, který přiblíží divákům své úmysly a bude odpovídat na otázky týkající se filmu.

Richard Müller si po dobu své kariéry získává značnou popularitu především díky osobité hudbě a geniálním textům. Jeho tvorba však neunikla ani kontroverzím a démonům spojeným s alkoholem i drogami. Mohlo by se zdát, že k portrétu umělce již není co dodat. Opak je však pravdou a již po prvních minutách bude všem v sále jasné, že se stali svědky něčeho mimořádného, mimořádně upřímného.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Štítky Richard Müller, režisér, film, Miro Remo, kino, Helena Vondráčková, Iva Bittová, Martin Dejdar, Michal Horáček, Dan Bárta, Soňa Müllerová, Vanda Wolfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metropol představí strhující dokument ze života Richarda Müllera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.