Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Turistické atrakce v kraji hlásí stejnou nebo vyšší návštěvnost než minulý rok

Stejnou, nebo i vyšší prázdninovou návštěvnost než loni hlásí letos provozovatelé hradů, koupališť a dalších turistických cílů v Olomouckém kraji. Začátek letní sezony sice nepříznivě poznamenaly časté deště, počasí se však nakonec umoudřilo. Z vlny veder těžila hlavně koupaliště, která byla plná lidí toužících po osvěžení.

Více návštěvníků se letos přišlo osvěžit například na městské koupaliště v Penčicích, což je místní část Přerova. „Návštěvnost v červenci byla prakticky shodná jako v loňském roce. V srpnu ale byla výrazně lepší oproti srpnu loňského roku. Celkově tak můžeme vyjádřit spokojenost nad letošní letní sezonou," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Meziročně vyšší návštěvnost hlásí za červenec a srpen hrad Šternberk na Olomoucku, který je oblíbeným cílem turistů z tuzemska i zahraničí. „Od začátku července do 28. srpna navštívilo hrad Šternberk o 1300 návštěvníků více než loni. S návštěvností tedy musíme být spokojeni. Věříme, že stejný trend se udrží až do konce letošní sezony," uvedl kastelán Jan Gottwald.

Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce, která je dlouhodobě nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji, pěkné počasí pomohlo dohnat jarní pokles návštěvnosti. „Letošní návštěvnost je v současné chvíli v podstatě na stejné úrovni jako loňská, a to i přes velmi studený leden a únor a pomalý nástup jara," uvedla mluvčí zoo Karla Břečková.

V dubnu vylepšily do té doby slabší bilanci návštěvnosti svatokopecké zoo Velikonoce a od května již začaly počty zájemců o prohlídku zoo převyšovat předchozí dva roky. „Dohnali jsme tak vzniklý propad a nyní se přibližujeme ke 300.000 návštěvníkům," dodala Břečková.

Zhruba stejnou návštěvnost jako v rekordním roce 2016 měl v letních měsících hrad Bouzov na Olomoucku. Podle kastelánky Zuzany Šulcové návštěvnost neklesla ani poté, co byla v červenci kvůli opravě uzavřena oblíbená věž hradu a v Česku zavládly tropické teploty. „Lidé doufají, že se u nás ochladí, což jim můžeme částečně přislíbit," podotkla s úsměvem kastelánka.

Do Olomouckého kraje podle údajů Českého statistického úřadu přijelo ve 2. čtvrtletí tohoto roku 166.080 turistů, což bylo meziročně o 12,6 procenta více. Vzrostl počet tuzemských i zahraničních hostů. V ubytovacích zařízeních turisté strávili zároveň více nocí. Loni služeb ubytovacích zařízení v kraji využilo 601.001 lidí, meziročně o 9,8 procenta více. V roce 2015 vykázal kraj nárůst počtu turistů o 11,7 procenta.

Rostoucí počet turistů podle podnikatelů v cestovním ruchu souvisí mimojiné s horší bezpečnostní situací ve světě, kvůli které stále více lidí dává přednost dovolené v tuzemsku.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky koupaliště, Olomoucký kraj, Lenka Chalupová, Hrad Šternberk, Velikonoce, Přerov, Přerov XIII-Penčice, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické atrakce v kraji hlásí stejnou nebo vyšší návštěvnost než minulý rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.