Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Podzimní Flora předvedla návrat ke kořenům a přilákala 26 tisíc návštěvníků

Návrat ke kořenům. Takové bylo hlavní motto letošní poslední, podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc. Během čtyř dnů prošlo branami Výstaviště Flora Olomouc i přes proměnlivé počasí kolem 26 tisíce návštěvníků včetně držitelů čestných a volných vstupenek. Je to zhruba o pětistovku více než vloni při stejné etapě výstavy, konečná čísla se ale budou ještě upřesňovat.

Letošní 22. ročník celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc - podzimní etapa, nad kterým opět převzal záštitu ministr zemědělství Marian Jurečka, doplnily už tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima a také Podzimní zahradnické trhy. Navíc poprvé v České republice hostila podzimní Flora mezinárodní přehlídku ovoce Europom a Český zahrádkářský svaz na ní oslavil šedesáté výročí své existence. Motto podzimní Flory znělo tentokrát Návrat ke kořenům. Návštěvníci si mohli nejen ve stejnojmenné hlavní expozici
v největším pavilonu A vychutnat rozmanité barvy i vůně toho nejlepšího ovoce a zeleniny od špičkových tuzemských producentů - členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Přístavba pavilonu A patřila expozicím Europomu a tradiční představení Českého zahrádkářského svazu s ovocem, zeleninou, prodejem burčáku a vín, výstavkou hub a také vyhledávaným poradenstvím mělo tentokrát své místo v pavilonu G.

Na galerii hlavního pavilonu A potěšily návštěvníky oblíbené Dny moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry. V sobotu byly na podiu vedle „áčka“ vyhlášeny výsledky 14. ročníku Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Letos se do soutěže přihlásilo 322 vzorků z nejrůznějších koutů Čech, Moravy i Slezska, což znamenalo oproti loňsku nárůst o padesátku vzorků. Mezi vítězi v jedenácti kategoriích obhájila loňské absolutní prvenství hruškovice Miroslava Vaculíka z Vřesovic. „Tento rok byla úroda slabší, i když třeba zrovna u nás bylo poměrně dost meruněk. Co se vítězství v soutěži týká, je to rok od roku těžší, letos rozhodovaly snad jen desetinky bodu,“ řekl vítěz Miroslav Vaculík, který je v historii Flora koštu vůbec prvním obhájcem absolutního prvenství.

Své ceny si na podzimní Floře vedle něj a dalších mistrů „paličů“ převzali také ovocnáři, zelináři
a floristé. Předán byl rovněž Pohár ředitele Výstaviště Flora Olomouc, který získal Český zahrádkářský svaz za realizaci mezinárodní přehlídky ovoce Europom 2017. Výstavu opět doprovázel i projekt Rozkvetlé památky, jenž zkrášlil pět vybraných olomouckých pamětihodností (kostely sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné, Zvěstování Panny Marie (kapucínský kostel) a kapli sv. Jana Sarkandra) nádhernými květinovými aranžmá od předních mistrů floristů z tuzemska i zahraničí. Voňavá výzdoba bude v těchto památkách k vidění až do 15. října.

Nejbližší velkou akcí pořádanou v areálu Výstaviště Flora Olomouc bude první ročník Moravské chovatelské výstavy zaměřený na králíky, drůbež a holuby ve dnech 27. - 28. října.

Tisková zpráva

Štítky flora, podzim, výstaviště flora, veletrh, květena, výstava, Flora Olomouc, ovoce, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Česko, zelenina, pavilon, Český zahrádkářský svaz, Marian Jurečka, Morava, Jan Sarkander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní Flora předvedla návrat ke kořenům a přilákala 26 tisíc návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.