Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

V Metropolu startuje AFOKINO. Uvede studentského i evropského Oscara

Academia Film Olomouc (AFO) dokazuje, že není pouze akcí jednoho týdne. Stává se z něho pevná součást dennodenního kulturního života v Olomouci. Ve spolupráci s olomouckým kinem Metropol aktuálně uvádí vlastní popularizační cyklus AFOKINO. Na první projekci dojde už v úterý 31. října od 20:30.

O lásce, lidech a zvířatech

AFOKINO nejprve v úterý 31. října od 20:30 v kině Metropol uvede hodinový dokument Tajemství touhy. Významný kanadský moderátor, ekolog a aktivista David Suzuki vás provede jednou z nejzajímavějších epizod legendárního popularizačního cyklu The Nature of Things. Těšit se můžete na netradiční podívanou o tabuizovaném tématu, která na základě dlouholetých vědeckých výzkumů boří zažité stereotypy o lidské a zvířecí sexualitě.

Příběh mezi vědou a uměním

Neotřelý bude i následující francouzský dokument Kód origami, držitel prestižní Ceny Evropské Akademie Vědeckého Filmu (EURASF), která mu byla předána právě ve finále AFO 2017. V Metropolu se ho dočkáte v pondělí 27. listopadu od 20:00. Hodinový snímek poutavě vypráví o prastarém umění origami, které prostupuje lékařstvím, moderní robotikou i matematikou a stává se tak neodmyslitelnou součástí vědeckého vesmíru.

Tohle je regulérně  další Oscar pro ČR!

Lístek na jeden večer v Metropolu bude stát 70 Kč, oba dva navíc doplní i projekce dvou krátkých předfilmů. Podmanivý animovaný snímek Pod bodem mrazu kraloval Soutěži krátkých filmů na AFO 2017, česká snová hříčka Kdo je kdo v mykologii mladé režisérky Marie Dvořákové zase aktuálně v USA získala, teprve jako druhý film hned po Janu Svěrákovi, studentského Oscara. Na snímku se navíc výtvarně podílel český vědec, fotograf a dobrodruh Petr Jan Juračka.

Film, který vidí do budoucnosti

AFOKINO se pro tento rok svého závěru dočká ve středu 6. prosince od 20:00 v Metropolu. Filmový publicista Kamil Fila osobně uvede vizionářskou podívanou Blade Runner 2049, pokračování původní nadčasové klasiky z roku 1982. Snímek myšlenkově navazuje na témata, jimž se AFO každoročně věnuje - od rostoucího vlivu vyspělé umělé inteligence až po palčivé otázky budoucnosti lidstva na planetě Zemi.

#AFO53 se uskuteční ve dnech 24. – 29. 4. 2018
 

Tisková zpráva

Štítky Dům kultury Metropol, Ceny Oscar, Academia film Olomouc, Olomouc, kino, David Suzuki, Jan Svěrák, Kamil Fila, Marie Dvořáková, Petr Jan Juračka, umění, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Metropolu startuje AFOKINO. Uvede studentského i evropského Oscara  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.