Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

PŘEHLED: Dvořákova Olomouc nabídne osm koncertů, mezi nimi i spojení Moravské filharmonie s Tomášem Klusem

PR článek

Sedmnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc letos proběhne v Olomouci od 2. do 22. května. Zahájení bude patřit samotnému Antonínu Dvořákovi a jeho Requiem. Se Zbojnickou baladou vystoupí Studenti a učitelé gymnázia v Olomouci – Hejčíně a návštěvníci si budou moci vychutnat písně Tomáše Kluse a jeho Cílové skupiny ve spojení s Moravskou filharmonií Olomouc.

2. května, Zahájení v chrámu sv. Mořice

Zahájení bude patřit Antonínu Dvořákovi a jeho Requiem. Festivalového provedení se ujmou sólisté Pavla Vykopalová, Jana Sýkorová, Tomáš Černý a Peter Mikuláš, Český filharmonický sbor Brno a Moravská filharmonie Olomouc. Sólisty, sbor a orchestr bude řídit sbormistr a dirigent Petr Fiala.

4. května, Zbojnická balada ve Vlastivědném muzeu

Pěvecký sbor Gymnázia v Olomouci – Hejčíně pod vedením Lenky Dohnalové a Cimbálová muzika Hejčíňan pod vedením Martina Stánce se představí ve Vlastivědném muzeu v Olomouci s hudebně-divadelní produkcí s názvem Zbojnická balada. Půjde o zpracování příběhu Nikoly Šuhaje loupežníka od Ivana Olbrachta.

7. května, Tomáš Klus a Cílová skupina s Moravskou filharmonií Olomouc v Pavilonu A Výstaviště Flora

Na Výstavišti Flora zazní šestnáct skladeb mapujících tvorbu Tomáše Kluse v aranžích pro symfonický orchestr pod vedením dirigenta Tomáše Braunera. O aranže se postaral člen Cílové skupiny, skladatel a baskytarista Jan Lstibůrek s výraznou ideovou podporou Jiřího Kučerovského.

9. května, Musica aeterna ve slavnostním sále Klášterního Hradiska

Členové souboru Musica aeterna hrají na kopie nástrojů ze 17. a 18. století skladby právě z tohoto období. Uměleckým vedoucím je Peter Zajíček.

13. května, Soubor Lália v Mozartově sále Moravské filharmonie

Toto představení potěší zejména milovníky folklóru neboť jde o večer s lidovou muzikou, který se na  festivalu uskuteční již počtvrté. Soubor Lália pochází z Velkých Bílovic.

15. května, Prague Cello Quartet ve Vlastivědném muzeu

Soubor čtyř violoncellistů Prague Cello Quartet nabízí publiku skladby klasických mistrů, ale i populární filmové melodie nebo jazzové, popové či rockové hity. Koncerty bývají vtipné, doplněné humornými scénkami a překvapivým zhudebněním netradičních skladeb. Představí se Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč.

17. května, groteska Láska kvete v každém věku s živým orchestrem v Kině Metropol

I letos bude jeden festivalový den je věnován němému filmu. Na plátně Kina Metropol poběží černobílá groteska Láska kvete v každém věku a pod ní zahraje orchestr pod vedením dirigenta Roberta Israele, který je současně i autorem hudby.

22. května, Adam Plachetka v Redutě

Zakončení festivalu se ujme hvězda světového formátu Adam Plachetka, který v roce 2005 debutoval v Národním divadle v Praze, od září 2010 je stálým členem ansámblu Wiener Staatsoper, pravidelně hostuje v Metropolitní opeře v New Yorku  a jeho další operní závazky čítají Bayerische Staatsoper v Mnichově, Royal Opera House Covent Garden v Londýně, Carnegie Hall v New Yorku, Deutsche Oper a Deutsche Staatsoper v Berlíně nebo Teatro alla Scala. Vedle vynikající mladé sopranistky Evy Hornyákové v Olomouci zazpívá árie z oper Smetany, Janáčka a Dvořáka. Filharmonie Bohuslava Martinů bude hrát pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. Bližší informace najdete na stránkách Moravské filharmonie Olomouc.

Autoři | Foto Michal Budinský

Štítky Dvořákova Olomouc, festival, hudba, kultura, Tomáš Klus, Olomouc, Moravská filharmonie Olomouc, Antonín Dvořák, cílová skupina, orchestr, Hejčín, koncert, Pavla Vykopalová, Jana Sýkorová, Tomáš Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Dvořákova Olomouc nabídne osm koncertů, mezi nimi i spojení Moravské filharmonie s Tomášem Klusem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.