Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Přerově se otevře rozsáhlá výstava s tematikou lovců mamutů

V Přerově se ve čtvrtek otevře výstava, která'bude mapovat umění pravěkých lovců a svou tématikou propojí Galerii města Přerova a Městské informační centrum v Předmostí, kde je naučná stezka a Památník lovců mamutů. Výstava s názvem Umění z času lovců zavede návštěvníky do doby pravěku prostřednictvím fotografií a archeologických nálezů, informovala mluvčí galerie Lada Galová.

„Tentokrát jsme se nezaměřili na soudobé umění, ale chceme malým i velkým zájemcům zprostředkovat prázdninový výlet do pravěku, proto pokračování výstavy povede z Horního náměstí (v Přerově) do Předmostí a tamějšího Památníku lovců mamutů," uvedla Galová.

Stěžejní částí výstavy v Galerii města Přerova i v Městském informačním centru v Předmostí budou snímky historika, archeologa a fotografa Martina Frouze, který na nich zachytil archeologické objevy z Předmostí, Moravské brány, Pavlova nebo Dolních Věstonic. Některé z těchto artefaktů z doby lovců mamutů pak mohou lidé spatřit na vlastní oči v Památníku lovců mamutů v Předmostí.

„Mezi nejzajímavější nálezy z pravěku, které budou v Předmostí k vidění, určitě patří zlomek mamutí kosti, plastická řezba mamuta nebo rytina ženy na mamutím klu," uvedla vedoucí informačního centra Jolana Plšková.

Návštěvníci si v památníku mohou prohlédnout také ukázky z deníku významného badatelem v Moravském krasu z přelomu 19. a 20. století Karla Mašky, který založil archeologické sbírky v Moravském zemském muzeu v Brně. Výstava v Předmostí bude přístupná do konce prázdnin, výstava Frouzových snímků potrvá do 5. srpna, poté ji vystřídá expozice, která se bude věnovat šedesátileté historii Academic Jazz Bandu.

V přerovském Předmostí se nachází jedno z nejznámějších evropských archeologických nalezišť starší doby kamenné. Město zde již dříve vybudovalo Památník lovců mamutů, kde jsou zakonzervované pravěké nálezy z této oblasti, a naučnou stezku. Později zde otevřelo také infocentrum. Naučná stezka a památník leží nedaleko největšího nalezeného souboru lidských ostatků archaické formy homo sapiens sapiens. Hromadný hrob v roce 1894 objevil archeolog Karel Jaromír Maška. Nejvýznamnější část pravěkého naleziště je ale zastavěna sídlištěm, archeologové jsou však v této lokalitě i nadále úspěšní.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky Galerie města Přerova, Přerov, výstava, lovci, mamuti, lovec, mamut, umění, naučná stezka, galerie, turistické centrum, archeologický nález, Moravské zemské muzeum, Moravská brána, Pavlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Přerově se otevře rozsáhlá výstava s tematikou lovců mamutů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.