Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Mezinárodní festival vojenských hudeb navštíví Čestná stráž prezidenta Slovenské republiky

Historická centra Olomouce a Kroměříže rozezní na přelomu srpna a září vojenská dechová hudba. Soubory se sem sjedou na Mezinárodní festival vojenských hudeb, který mimořádně navštíví také Čestná stráž prezidenta Slovenské republiky, hudebníci polského námořnictva či Žesťový sextet Hradní stráže. Festival má dlouhou tradici, letos se koná počtyřiadvacáté, řekli jeho pořadatelé.

„Letos bude festival zase o něco výjimečnější než festivaly předcházející. Jsme rádi, že se nám podařilo do Olomouce dostat kompletní motorizovanou jednotku Hradní stráže, která doprovází významné zahraniční návštěvy a prezidenta republiky. Téměř nejezdí mimo Prahu, i vystoupení u nás bylo logisticky náročné," uvedl olomoucký primátor a ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Připomněl, že letošní ročník reflektuje nadcházející oslavy stého výročí republiky. I co do počtu účastníků bude letošní ročník výjimečný. „Bude to více jak 200 účastníků," dodal Staněk.

Podle velitele pražské posádky Milana Virta si na své přijdou i mladší účastníci festivalu, na které myslela dramaturgie přehlídky. „Slíbili jsme, že každý rok přineseme něco nového, abychom přitáhli i mladší obecenstvo. Podařilo se letos pozvat jednotky, které jsou výhradně určeny pro prezentaci hlavy státu a při návštěvách ze zahraničí," řekl Virt.

Diváci se mohou těšit na melodiku slovenské lidové hudby v podání banskobystrického vojenského orchestru doplněnou o exhibiční vystoupení Čestné stráže prezidenta Slovenské republiky. Nevšední podívanou bude podle pořadatelů vystoupení Vojenské hudby polského námořnictva z přístavního města Svinoústí. „Polští vojenští hudebníci oblečení v atraktivních námořnických uniformách předvedou netradiční program složený z klasických skladeb, ale i námořnických písní," dodal Virt. Vystoupí také Vojenská hudba Olomouc i olomoucké mažoretky.

Festival začne v Olomouci v pátek 31. srpna koncertem polské vojenské hudby ze Svinoústí v chrámu sv. Mořice, v sobotu se program přesune na Horní náměstí, v neděli je v Klášterním Hradisku naplánován koncert věnovaný vojenským veteránům. Do Kroměříže se festival přesune v sobotu 1. září a začne v podvečer Promenádním koncertem na Velkém náměstí. Na neděli je plánován od 14:00 průvod městem a poté budou následovat programy jednotlivých hudeb. Vystoupení zpestří výstupy mažoretek z Hulína.

Autoři | Foto By Michal Maňas (User:snek01) (Own work) [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Štítky festival, hudba, vojenství, Olomouc, Slovensko, koncert, Kroměříž, Hradní stráž, Antonín Staněk, ČSSD, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní festival vojenských hudeb navštíví Čestná stráž prezidenta Slovenské republiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.