Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomoucká městská galerie vystavuje obrazy generace malířů

Název Dva pohledy na svět nese výstava osmi desítek obrazů, které zaplnily prostory Galerie města Olomouce. Jejími autory jsou zástupci dvou generací - akademický malíř Otakar Hudeček a jeho syn. Expozice návštěvníkům nabízí rozdílné pohledy malířů, které spojují podobné náměty. Výstava připravená k životním jubileím obou autorů bude otevřena do 2. srpna.

"Je to výjimečná výstava, kterou jsme uspořádali k mým 60. narozeninám a otcovým nedožitým devadesátinám. Je to zároveň první naše společná výstava," řekl dnes malíř Otakar Hudeček mladší, který má za sebou řadu společných i samostatných výstav v České republice, Německu a v Itálii.
   

Název výstavy Dva pohledy na svět symbolicky zachycuje generační rozdíl obou autorů a zároveň určitou paralelu v jejich tvorbě. Oba malíře spojuje například krajinářství. Zatímco starší z autorů krajiny, ale i mnohá olomoucká zákoutí, centrum města i jeho periferii zachycuje expresionistickým pohledem, jeho syn v jejich fantaskní podobě. Oba však spojuje záliba v barevnosti.
   

Prostory galerie zabrala díla obou autorů ve velkém časovém rozpětí. Nejstarší obraz akademického malíře Hudečka staršího, který mimo jiné působil s Janem Werichem a Miroslavem Horníčkem v Divadle Satiry, kde maloval kulisy a příležitostně také hrál, pochází z roku 1946. Nejmladší díla jeho syna vznikla v letošním roce. Podle Hudečka mladšího má být výstava určitým srovnáním dvou generací. "Obrazy mají podobný motiv, námět a zároveň jsou kontrastní," dodal autor.
   

Podobnou dvougenerační výstavu otevřela Galerie města Olomouce loni v říjnu, kdy zde vystavovala sochy a malby Dagmar Koverdýnská a její dcera Halka Kočí. I tyto autorky k první společné velké expozici spojilo jubileum, které tehdy slavily - 33 a 66 let.

Zdroj: ČTK

Štítky malíř, výstava, galerie, Olomouc, akademický malíř, Německo, Itálie, Česko, Jan Werich, Miroslav Horníček, Divadlo ABC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká městská galerie vystavuje obrazy generace malířů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.